2019-02-20 63 views
有一段時間無咩點去試新野,今次就放工近近地係灣仔試下一間港式fusion菜為主既酒吧,見到個餐牌個時,好多野都想試,但怕叫太多會浪費食物。一行兩個人,每人叫左杯野飲,分別係Mama Mia同BPJ: Cox Apple,我飲個杯係Mama Mia,應該係以西瓜同米酒整出黎既cocktail,果皮味好香容易入口。我地主要叫左啲小食類為主既食物,可以慢慢傾計慢慢食,分別係炸雞皮、蓮藕片同話梅乳豬。本人就對雞皮特別有愛,而今次既炸雞皮炸得干身唔油膩,個醬就似BBQ味做膽再加啲特別味入去,同炸雞皮好夾。蓮藕片炸到有啲似蔬菜薯片,上面有個甜甜地鹹鹹地既醬,我覺得就係腐乳為主整出黎既醬,個醬同蓮藕片都好夾。最後就係話梅乳豬,先講配角,個薯蓉好滑軟綿程度啱啱好,有食開中式燒肉既應該都知話梅同乳豬係一個好好既配搭,所以主要係睇個醬,醬既質感口感味道都非常好,真係無得輸,而乳豬皮脆肉嫩豬味十足,個份量兩個人食啱啱好。整體感覺良好,菜式到飲品都有新意,特別係個話梅乳豬好出色,送酒一流。
Mama Mia
BPJ: Cox Apple