2024-08-08
有段時間常來交加里,留意到一間日式老店,它就在交加里垃圾收集站與公廁側面隔兩個舖位。舖頭出面長期嚴重滴水!覺得它生意一定不會好。萬萬估不到原來是一間很人氣的雞白湯拉麵店-鳥華亭。這晚再到灣仔就決定探店一試。晚上七點,拉開木門見客人密密麻麻同時湧出好大陣油煙味。找了個Bar枱位座下點了4號魚介白湯拉麵,要香蔥同洋蔥、直身麵普通硬度。滿心期待等到拉麵上枱時正正就係照片的模樣,買相如何大家心裡有數吧,好想知點學其他人影得咁靚。不能打咭就算吧,拉麵個湯最緊要,係幾濃香又咸鮮好有風味(偏咸);兩條蘆荀也鮮甜;炸蓮藕片一開始就比湯浸稔哂本身味道亦一般;麵身就正常的好味。軟硬度因可以自選所以啱晒自己喜好,但見麵都是膠袋裝的來貨,不過好食就得;四片厚切慢煮黑椒雞胸夠欶滑。但如果Blind tasting 嘅話,佢同Aeon或華御結等二十幾元蚊日本直送獨立裝即食黑椒雞胸任何方面都做得非常似。青蔥同洋蔥唔多,都係切粒而不是切成蔥絲放到碗邊,唔似大部份日本料理的手法。雖然湯好好味但整體最多都係七十五分,就如之前有評論講過感覺唔到靈魂,我就感覺不到誠意。或者比個湯其他人會發揮得更出色要一讚枱上有膠杯同大樽冰水
要一讚枱上有膠杯同大樽冰水,好彩無叫飲品,因為要$18只係膠橂裝。去座銀會有侍應不停幫你添加冰/熱麥茶不加收費,但座銀要加一
最後講下環境 - 門面到室內都頗不理想,單看相片好似幾有懷舊風,實質係日久失修,舖頭出面滴水、吧枱邊積左好多陳年油污同不能言狀物體影响食欲,味料瓶𥺦手似舊式魚蛋粉麵舖。冷氣唔夠食完一身大汗。唔明有些foodie因何咁欣賞這樣的環境,唔通香港已冇其他好d嘅餐廳?又唔通坐四人枱舒服好多?好快食完帶埋一身臭汗同油煙味夾雜著未滿足感仲有一串疑問離開。聽到有食客讚炸雞好味,但這店子不合自己要求。再見!