2019-09-04
火薈位於花園街,喺太子站附近,門口有個搶眼嘅招牌,位置並唔難搵。今日朋友生日🎂所以食豪少少,嗌咗個松份量嘅刺身拼盤同埋椰子雞鍋。除咗椰子雞鍋之外,呢度仲有其他嘅湯底可以選擇,但係朋友強烈推薦呢度嘅椰子雞鍋,話湯底特別清甜,一試果然名不虛傳。-首先會先食雞件,雞件嘅肉質幾滑,如果份量再多啲就更好。而個湯底的確係相當出色,一滾起已經有陣陣椰子香味傳出,清甜而不膩。因為有雞肉嘅緣故,所以都會比較多油份,不過唔會影響到味道。店員亦都相當細心,會過嚟幫手隔走油份。我本身都好鍾意飲甜味為主嘅湯,我覺得個湯真心好好飲。一見到個刺身,大家都好興奮,用嚟打卡真係好靚。刺身好新鮮,絕對唔係平時放題嘅質素,仲有少見嘅鮑魚刺身。我最鍾意就係甜蝦同埋帶子,鮮甜又好味。炸魷魚鬚上枱嘅時候熱辣辣,係即叫即炸,咬落去香脆惹味,好耐冇食過咁有水準嘅魷魚鬚。餃子粒粒都好飽滿,份量十足,就算四個人食都冇問題。最正就係黑松露餃,好香黑松露味道。羊肉口感香軟,食唔到有羶味。牛肉嘅牛味十足,都相當唔錯。呢度嘅大蜆係超級新鮮,好多汁,充滿濃厚嘅海洋風味。今餐食得好滿足,下次都絕對唔會再黎試埋其他湯底!
羊肉口感香軟,食唔到有羶味。牛肉嘅牛味十足,都相當唔錯。