2021-11-04
近日去咗荃灣一間拉麵店食lunch。櫻花蝦拉麵 $88 (8/10)呢度嘅拉麵係有兩種可以選擇,直麵/曲麵,我就揀咗曲麵。我通常食麵第一啖係會試咗個湯底先嘅,呢碗櫻花蝦拉麵嘅湯底濃而不膩,唔會食完好口乾,唔錯。呢碗拉麵都有幾多料㗎,除咗櫻花蝦之外,仲有我鍾意嘅蔥、味玉、兩塊豚肉、兩塊紫菜、竹筍。拉麵點可以冇味玉呢,味玉即係溏心蛋,呢度嘅味玉係流心㗎,食完真係好療愈☺️兩塊豚肉被火炙過,咬落口有火炙過嘅香味之餘又唔會好乾,仲仍然好腍,唔錯。我平時都鍾意食竹筍,呢度竹筍咬落爽口清甜,唔會有渣。每啖曲麵都索滿晒湯汁,櫻花蝦連埋湯一齊食更香,想食脆脆嘅紫菜就要食咗先,否則腍咗口感冇咁好。整體嚟講係一碗好食嘅拉麵。黃金丸 $28 (8/10)食完鹹嘢到食甜嘢喇😄黃金丸其實係地瓜+香芋外層塊皮係地瓜,地瓜入面包住嘅就係芋泥,咬落去甜甜地外脆內軟QQ的,幾好食😋總結:食物方面都唔錯。特別想講,呢度嘅筷子幾靚,仲係特別包裝過㗎,(用料唔係一般外賣嗰啲平價即棄木筷子喔),比到人有一種乾淨衛生嘅感覺。
櫻花蝦拉麵 $88 (8/10)
呢度嘅拉麵係有兩種可以選擇,直麵/曲麵,我就揀咗曲麵。
黃金丸 $28 (8/10)
食完鹹嘢到食甜嘢喇😄
黃金丸其實係地瓜+香芋
總結:
食物方面都唔錯。