2011-07-18 46 views
其實一早都想寫吓源記,因為對上一次食已經係大半年前嘅事,係一位老朋友介紹,近排又心血來潮,之前嗰餐食完未夠皮,就同多兩個 friends 一齊去食,今次余就要咗個雞蛋糕同杏仁露。去去片先。其實上次食雞蛋糕都唔記得幾多年前喇,好唔好食一件事啦,不過呢度比余搵返當年細細個時食嘅味道同感覺,食落都幾香幾鬆化,有點乾同埋都真係幾甜吓,不過呢個正正係以前細個食雞蛋糕嗰份感覺,都好有回味嘅價值。至於杏仁露,呢個就堅係好味!余身邊有啲人係好怕杏仁露,覺得「好似有陣西藥味」,不過呢度嘅杏仁露絕對無呢個問題,呢個杏仁露質感稀稠適中,口感都幾滑,飲得出有一粒粒好幼細嘅杏仁粒,味道少少甜,清清哋咁唔會膩。令余嘅朋友感到有趣嘅除咗係呢度嘅懷舊環境同埋堅守傳統口味、傳統 menu 之外,就連食具都好有味道:呢隻「萬壽無彊」碗都夠哂老氣橫秋喇啩?XD
雞蛋糕
杏仁露

2011-07-09
$30 (Other)
雞蛋糕
杏仁露