2017-01-18
難得今日收左工約到朋友一齊去食晚飯,大家又鍾意食上海菜就去左附近商場既上海婆婆食。正值晚飯時間其實都幾多人但等位都唔算耐,一入到去就見到入面空間好大,枱與枱之間唔會太過迫,可以舒舒服受咁食餐飯:] 而且服務員態度都好好,值得一讚!花雕醉雞花雕酒份量夠,一上菜都未食就已經聞到好香既酒味雞肉好嫩滑又少骨,連我呢個唔算太食雞既人都食左好幾舊黃金炒飯炒飯炒得一粒粒都金黃色咁,賣相好好,而且非常乾身唔會油淋淋因為個炒飯有蝦仁乾,所以食落都幾可口惹味排骨擔擔麵雖然個麵煮得有少少腍,不過個排骨真係唔錯,炸得好脆雞絲粉皮每一次去親食上海菜都好鍾意叫雞絲粉皮,今日都唔例外整體黎講不過不失,個醬整得都幾好食唔會太甜豆沙窩餅食完正餐梗係要叫番個甜品,呢個豆沙窩餅算係驚喜之作佢岩岩煎好就上菜,熱辣辣脆卜卜咁,真係好岩冬天食本身個豆沙餡唔太甜,但係個餅上面有放到椰絲,加番少少甜味落去,成個甜度即刻平衡番,好好食總體黎講,雖然水準唔算十分之高但勝在有新意,而且環境同服務質素都幾滿意,所以下次都會繼續黎光顧~
花雕醉雞 花雕酒份量夠,一上菜都未食就已經聞到好香既酒味
雞肉好嫩滑又少骨,連我呢個唔算太食雞既人都食左好幾舊
黃金炒飯 炒飯炒得一粒粒都金黃色咁,賣相好好,而且非常乾身唔會油淋淋
因為個炒飯有蝦仁乾,所以食落都幾可口惹味
排骨擔擔麵 雖然個麵煮得有少少腍,不過個排骨真係唔錯,炸得好脆
雞絲粉皮 每一次去親食上海菜都好鍾意叫雞絲粉皮,今日都唔例外
整體黎講不過不失,個醬整得都幾好食唔會太甜
豆沙窩餅 食完正餐梗係要叫番個 甜品,呢個豆沙窩餅算係驚喜之作
佢岩岩煎好就上菜,熱辣辣脆卜卜咁,真係好岩冬天食
本身個豆沙餡唔太甜,但係個餅上面有放到椰絲,
加番少少甜味落去,成個甜度即刻平衡番,好好食
會繼續黎光顧~