2021-10-16 69 views
咁啱喺佐敦買完野又有啲肚餓,見喺大街新開左一間賣蛋糕同撻嘅鋪頭又有位可以坐,就一於去試下門口見到有板會寫住唔同嘅蛋糕係幾時新鮮出爐,一去到就可以食到新鮮滾熱辣嘅蛋糕除左蛋糕之外仲有唔同嘅撻同批賣,有甜有鹹,每樣都唔貴,而且賣相好吸引我地睇到心大心細,最後叫左個啱啱出爐嘅原味北海道牛乳蛋糕,玫瑰伯爵芝士撻,紅桑子朱古力撻原味北海道牛乳蛋糕蛋糕超級鬆軟,口感棉滑,雞蛋同牛乳嘅配搭啱啱好,蛋香唔會蓋過左牛乳嘅香味,而且甜度適中,食落唔會有負擔玫瑰伯爵芝士撻上面嘅忌廉充滿香濃嘅伯爵茶味,而撻嘅中間係芝士,茶味同芝士好夾,食落唔會膩紅桑子朱古力撻呢個撻上層係朱古力下層係紅桑子醬,朱古力味超濃郁,配埋酸酸甜甜嘅同紅桑子醬食好清新白汁錦爽雞批食左咁多甜嘅撻想食下啲批,雞批嘅酥皮好重牛油香味,裏面嘅雞肉棉滑又有白汁忌廉嘅香味,性價比好高

原味北海道牛乳蛋糕

玫瑰伯爵芝士撻