2018-06-01
今日約咗個friend喺天后食飯, 呢個朋友很注重養生今晚帶咗我去飲"頭啖湯"。 從電氣道一直走過兩條馬路便到。 店內主打燉湯,養生火鍋。滋潤椰子雞煲半隻$198我們很喜愛椰子雞湯的味道。 半隻份量已足夠二人。湯嘅材料有竹笙,蟹味菇同蟲草花。 店員介紹一大早開始準備,用原個椰子熬製了3小時嘅湯底, 清甜滋潤,不含味精。添加的湯底也是原味淆製而非清湯或滾水。 雞件嫩滑, 配襯著椰子的香甜味,湯底醇厚滋潤, 喝光了都不覺口渴。 蟹味菇口感爽滑, 滲出淡淡蟹柳味道, 竹笙亦冇花假。貢丸魚腐墨魚丸三拼($88)墨魚丸幾爽口彈牙, 所採用的魚腐肉質都較為爽彈, 魚肉佔多。牛肩胛$98 (小)這個牛肩胛部位特別有口兼且肉味濃, 帶少少牛筋唔會韌,輕 淥10秒已經搞掂。打邊爐少不了的汽水,涼茶, 夠冰凍!脆肉鯇魚片($68)鯇魚片肉質夠實淨,但要注意有比較 短又幼細的魚骨。花旗參石斛燉烏雞($28)每日限量的燉湯(100盅), 一場嚟到當然要試。 燉湯份量十足, 花旗參味甘, 湯料有烏雞,石斛。$28 確實扺过自己買料煲湯, 唔好話燉湯。什錦蔬菜籃$68有小棠菜,唐生菜, 旺菜和粟米。 新鮮嫩綠
滋潤椰子雞煲半隻$198
我們很喜愛椰子雞湯的味道。 半隻份量已足夠二人。
貢丸魚腐墨魚丸三拼($88)
牛肩胛$98 (小)
打邊爐少不了的汽水,涼茶, 夠冰凍!
脆肉鯇魚片($68)
鯇魚片肉質夠實淨,但要注意有比較 短又幼細的魚骨。
花旗參石斛燉烏雞($28)
什錦蔬菜籃$68
有小棠菜,唐生菜, 旺菜和粟米。 新鮮嫩綠, 配以清甜的椰子雞湯適合不過。
店內座位不多,晚市一定要book位。 返到屋企果然唔覺得口渴, 果真是沒有用味精的火鍋店。 店員招呼很熱情,常常介紹新菜式, 值得再嚟!