2017-08-23
周末既late lunch變左下午茶,想食D野但又唔想太飽影響晚餐食欲,一碟碟頭飯似乎可以滿足兩個需求。順興似乎好出名,但小妹係無意中有一次係對面食日式拉麵,好奇見到對面咁多香港人排隊食茶餐廳,想必一定內有乾坤。果然今次一試真係有驚喜!店內主攻蛋包飯(我認為叫「蓋飯」貼切D)同車仔麵,基本上每位客人黎到都必叫。可惜呢日我地late lunch已3pm,好多材料已經賣晒,淨番牛同豬,所以就一碟豬扒蛋,一碟牛肉蛋試一試。﹣豬扒滑蛋飯:豬扒已經去骨切好,油光令令相當吸引;旁邊配一小兜甜醬油,好似淋腸粉既果種醬油咁,我加左小小已經覺得夠味,並不需要太多。豬排較薄身,肉質好嫩,兩面煎得頗香,配上滑嘟嘟既滑蛋及小小蔥花,原來美食就係咁簡單!﹣滑牛滑蛋飯:同豬排相比的確遜色少少,不過亦不錯;牛肉味道腌得剛好,但肉質因為要‘滑’所以比較鬆散,不需要多加咀嚼(適合懶人!)也不會難吞;另外,飯粒用的是泰國米,長而乾身,配合濕潤多汁既滑蛋,整體感覺都不錯見到不少食客叫左車仔麵,睇黎下次都可以一試!同埋要早D黎食埋個滑蛋差燒!
店內主攻蛋包飯(我認為叫「蓋飯」貼切D)同車仔麵,基本上每位客人黎到都必叫。可惜呢日我地late lunch已3pm,好多材料已經賣晒,淨番牛同豬,所以就一碟豬扒蛋,一碟牛肉蛋試一試。 ﹣豬扒滑蛋飯:豬扒已經去骨切好,油光令令相當吸引;旁邊配一小兜甜醬油,好似淋腸粉既果種醬油咁,我加左小小已經覺得夠味,並不需要太多。豬排較薄身,肉質好嫩,兩面煎得頗香,配上滑嘟嘟既滑蛋及小小蔥花,原來美食就係咁簡單!
Other Info. :
題外話:由於順興太熱閙,店面大部分空間都用黎放枱凳, 水吧設係餐廳後面,waiter們特登係出名‘運水’入黎,方便起見亦清一色採用外賣膠杯;亦可能因為多人買車仔麵外賣,堂食都好亦統一用發泡膠碗裝車仔麵... 方便(效率)同環保之間似乎真的很難取捨... ...