2016-12-30 271 views
平日冇煮飯嘅晚上又近近地喺將軍澳覓食.東港城食上海菜嘅食店印象中得上海婆婆336, 平日晚上都差不多滿座.見到餐牌有一位用湯羹, 兩個人可以叫兩款自己鍾意飲嘅湯水. 酸辣湯有好多木耳絲同冬菇絲, 食落好爽口, 酸辣湯酸辣濃杰度適中.雪菜桂魚羹唔係好多地方有供應, 同樣有好多雪菜木耳絲同冬菇絲, 口感好爽, 桂魚絲又嫩又滑, 咸肉絲釣起整個羹的味道. 冰鎮醉黃油雞用冰碎放上面, 冬天食都唔會好凍. 醉雞酒味淡淡的, 容易入口, 雞肉異常嫩滑.蒜泥白肉卷上青瓜再淋上醬油蒜泥, 上面再放上粉皮, 白肉粉皮本身冇味, 全靠醬油蒜泥調味.336上海小籠包皮薄多汁鮮甜.黃金炒飯賣相不錯, 內有肉碎蝦仁咸蛋黃同炒, 乾身爽口.食完飯可以慢慢散步回家幫助消化, 有時覺得喺屋企附近食飯都幾好, 唔使再搭車.
平日冇煮飯嘅晚上又近近地喺將軍澳覓食.

見到餐牌有一位用湯羹, 兩個人可以叫兩款自己鍾意飲嘅湯水.

336上海小籠包皮薄多汁鮮甜.
黃金炒飯賣相不錯, 內有肉碎蝦仁咸蛋黃同炒, 乾身爽口.
2016-12-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$185 (Dinner)