2016-12-30
平日冇煮飯嘅晚上又近近地喺將軍澳覓食.東港城食上海菜嘅食店印象中得上海婆婆336, 平日晚上都差不多滿座.見到餐牌有一位用湯羹, 兩個人可以叫兩款自己鍾意飲嘅湯水. 酸辣湯有好多木耳絲同冬菇絲, 食落好爽口, 酸辣湯酸辣濃杰度適中.雪菜桂魚羹唔係好多地方有供應, 同樣有好多雪菜木耳絲同冬菇絲, 口感好爽, 桂魚絲又嫩又滑, 咸肉絲釣起整個羹的味道. 冰鎮醉黃油雞用冰碎放上面, 冬天食都唔會好凍. 醉雞酒味淡淡的, 容易入口, 雞肉異常嫩滑.蒜泥白肉卷上青瓜再淋上醬油蒜泥, 上面再放上粉皮, 白肉粉皮本身冇味, 全靠醬油蒜泥調味.336上海小籠包皮薄多汁鮮甜.黃金炒飯賣相不錯, 內有肉碎蝦仁咸蛋黃同炒, 乾身爽口.食完飯可以慢慢散步回家幫助消化, 有時覺得喺屋企附近食飯都幾好, 唔使再搭車.
東港城食上海菜嘅食店印象中得上海婆婆336, 平日晚上都差不多滿座. 見到餐牌有一位用湯羹, 兩個人可以叫兩款自己鍾意飲嘅湯水.
酸辣湯有好多木耳絲同冬菇絲, 食落好爽口, 酸辣湯酸辣濃杰度適中. 雪菜桂魚羹唔係好多地方有供應, 同樣有好多雪菜木耳絲同冬菇絲, 口感好爽, 桂魚絲又嫩又滑, 咸肉絲釣起整個羹的味道. 冰鎮醉黃油雞用冰碎放上面, 冬天食都唔會好凍. 醉雞酒味淡淡的, 容易入口, 雞肉異常嫩滑. 蒜泥白肉卷上青瓜再淋上醬油蒜泥, 上面再放上粉皮, 白肉粉皮本身冇味, 全靠醬油蒜泥調味. 336上海小籠包皮薄多汁鮮甜. 黃金炒飯賣相不錯, 內有肉碎蝦仁咸蛋黃同炒, 乾身爽口. 食完飯可以慢慢散步回家幫助消化, 有時覺得喺屋企附近食飯都幾好, 唔使再搭車.