2020-09-28
屋企人生日,要近近哋食餐飯,想食西餐又响黄埔,呢間睇怕都無走雞。用 Open Rice 訂位仲有 Asia Miles 里數添,雖然唔知幾時先可以飛?叫咗個斧頭扒二人餐再加兩個 set dinner五個人share。先講頭盤,有蝦凱撒沙律同凍蝦,另外加咗生蠔。凍蝦夠爽,彈牙。蠔呢就細細隻,食落幾清甜,唔會大陣鹹海水味。當然又有 cocktail sauce 同檸檬跟埋。南瓜蓉湯好香濃,夠味夠熱。斧頭扒好大件,份量十足。跟烤蒜頭,薯條,薯蓉同少少蔬菜。味道ok 幾 juicy,不過個扒有啲筋,比較難切。另外一個魚餐同龍蝦意粉餐就正正常常。最後都係食唔曬,半個意粉要打包。tiramisu,梨撻加咖啡作完結。梨撻又香又鬆化。唔錯,不過咖啡再熱啲就好。有個經理介紹得好詳細,好好招呼,好好笑容。不過有個waitress 幫我哋寫餐茶時好似好唔耐煩咁,叫我哋諗下先。之後返嚟落單又無笑容,語氣好一般。其實無論啲嘢幾好食,有個唔好嘅 waiter 或 waitress 會影響成餐飯嘅體驗!
南瓜蓉湯好香濃,夠味夠熱。