2025-02-22
一直喜愛日本昭和年代風格,灣仔 @showashokudo 由外到内都令我好似置身日本居酒屋一樣,每一個角落都好有昭和味道🇯🇵幸運地今日被安排坐到吧枱,氣氛更加濃厚!吞拿魚鱈魚餅($68)餐前小小食😂一口一啖岩岩好!日本直送生蠔 🦪 ($160/2)口感好清爽,蠔肚漲卜卜好肥美,師傅在蠔面加上柚子皮更添清香!煙肉蠔 ( $60 )燒得香脆的煙肉包裹住原隻蠔,口感一脆一軟,味道咸而清爽,絕配絕配!!魷魚明太子卷( $88 )新鮮魷魚爽甜彈牙,明太子味道咸辣,口感同味道都好豐富!雞軟骨( $70 )串燒必點之一!燒得不錯而已咸度適中!雞全翼( $116 )又到周星馳時間😂我真係自細鐘意食架!燒雞翼識食一定食全翼!流心蛋薯仔沙律( $68 )每次到居酒屋都一定要點!每一間都有自己獨特的味道,我第一次食有一粒流心蛋的,拌勻又真係會香一點喎!酒盗配芝士脆餅( $68)什麼是「酒盜」?酒盜是一種醃漬物,基本上指用鹽或醬料醃漬的海鮮等,酒盜算是鹽辛的一種。主要是使用像鮪魚、鰹魚等魚類或是海蔘等海鮮的內臟,用芝士餅來配搭是日本🇯🇵比較流行的一種佐酒方法!炸海鰻魚骨($68)好香脆越食越上癮!鰹魚湯煮蘿
吞拿魚鱈魚餅($68)
餐前小小食😂一口一啖岩岩好!
吞拿魚脆餅
日本直送生蠔 🦪 ($160/2)
煙肉蠔 ( $60 )
煙肉蠔
魷魚明太子卷( $88 )
新鮮魷魚爽甜彈牙,明太子味道咸辣,口感同味道都好豐富!
魷魚明太子
雞軟骨( $70 )
串燒必點之一!燒得不錯而已咸度適中!
雞軟骨
雞全翼( $116 )
又到周星馳時間😂我真係自細鐘意食架!燒雞翼識食一定食全翼!
燒雞全翼
流心蛋薯仔沙律( $68 )
流心蛋薯仔沙律
酒盗配芝士脆餅( $68)
酒盗配芝士餅
炸海鰻魚骨($68)
好香脆越食越上癮!
炸海鰻骨
鰹魚湯煮蘿蔔($68)
清甜軟腍😍熱辣辣送上黎食完特別暖身!
雞皮唐揚($68)
邪惡🥲但真係好好食,脆如薯片!
唐揚雞皮
#foodiehkig#hkfoodblogger#hkfoodie#hkig#hkfood#lifestyle#foodiesofinstagram#hkfoodshare#foodiemilkteahk#hkfoodieblogger#hkfoodpic#香港探店#cafehk#kennedytown#食在香港#美食推薦#美食日記#吃貨#港島區美食#昭和食堂 #居酒屋 #foodie #高質 #灣仔 #灣仔美食 #香港美食 #打卡 #抵食 #海鮮
👅味道指數:4.8/5
💰價格指數:4.5/5
💁♀️禮貌指數:5/5
🌻推薦指數:5/5
📍
昭和食堂 (灣仔) @showashokudo @media.vas
灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖
Follow me💪
Follow me🌟
Follow me🫶🏻
如果喜歡我既分享,請給我的post♥️及追蹤我@foodie_milktea_hk,謝謝支持💕