2017-11-03
好幾次都想去大公館吃,但總找不到飯腳。今次終於搵到有心人,可以償我心願~~大門係一隻重甸甸有門環,我按下門鐘,餐廳職員推開大門,好彩我不是企得太貼; 否則先食門餅 ^_^”””雖然飯店係招待會員,但也會接受非會員光顧,咁價錢就會貴d 及要收加一。這裏可能檔次高一點,沒有其他飯店的喧嘩,幾舒服。餐廳職員很勤快及有禮。我地一行5人,但想試的菜式太多了。若散叫有點不划算,所以決定叫6人套餐。果度晚市得2個套餐: 1個係個人尊貴餐,1個係6人餐。1) 麻香萵筍: d 萵筍扭咗花紋,賣相已吸引我。味道一樣出眾,有麻辣,但輕輕的,正~~2) 黃金豆腐粒: 細細粒,粉漿夠薄5散開,豆腐夠滑3) 黑毛豬叉燒: 望個樣似“鞋”,但竟然係腍!!!! 又香口~~4) 松茸菌竹笙雞片清湯: 呢個真係好香又清甜。菌味勁濃,雞片。。。我覺得似點綴d5) 砵酒生蠔: 勁大隻,真係好好好味!!!!! d 汁沒有蓋過蠔味,2者都好夾!!!! 怪不得散叫,非會員價要 $88/隻6) 露筍明蝦球: 露筍爽及入味,蝦球又係大大隻7) 燒汁黑豚肉眼: 睇樣真係估5到係豚肉,片片長方形,薄身。一咬。。。嘩!!!!! juicy
2) 黃金豆腐粒: 細細粒,粉漿夠薄5散開,豆腐夠滑
6) 露筍明蝦球: 露筍爽及入味,蝦球又係大大隻
7) 燒汁黑豚肉眼: 睇樣真係估5到係豚肉,片片長方形,薄身。一咬。。。嘩!!!!! juicy 到不得了!!!!
8) 脆米蒜香雞: 無咩驚喜,都ok,但雞翼位就咸咗d
9) 豆漿杞子腐竹浸時蔬: 我 feel 5到豆漿味,但鮮腐竹好有豆香,娃娃菜煮得腍~~
10) 蒜香明太子炒飯: 呢個係叫套餐才有,無得散叫。係蟹籽、帶子做主菜,飯粒爽,好多蟹籽,帶子也啖啖飯都食到,好味呀~~
11) 椰香鳳梨馬豆糕: 味道一般,香味5突出
我地叫咗香片同鐵觀音,每位茶錢$28。仲有其他茶可揀,收費有5同架~~
另,我地叫咗飯店做咗個鮮果蛋糕,1磅裝,$280。幾多鮮果,5錯~~
雖然埋單要3750,以咁既質素,我覺得都值 ^---^
其實朋友既朋友試過呢度午市點心,話味道麻麻,果時有d 擔心晚市會否中伏,好彩係有驚喜!!!!