2021-09-01 56 views
去唔成旅行放假就嚟到荃灣嘅老厝邊覓食,尋找久遺嘅台灣便當同小食!餐廳十一點半營業,我地十一點四十分就到,成功係午市主客群嚟到前入座。午餐套餐選擇好多,除左我嘅香滷排骨便當配鐵觀音奶茶,仲叫左眷村紅燒牛筋牛肉麵配珍珠熟成奶茶。香滷排骨便當分量十分唔惹少,滷排骨甜甜地淋得來又唔會好多肥膏,有台灣嘅味道,伴菜嘅四季豆都唔錯,如果飯可以多少少滷汁同蛋可以滷埋就更好。鐵觀音奶茶嘅鐵觀音茶底香濃,走甜後茶味更出。 眷村紅燒牛筋牛肉麵都秉承分量大嘅傳統,金錢𦟌同牛筋覆蓋成個麵。當然唔少得台灣小食起司肉鬆蛋餅同塔香鹽酥雞。啱啱上碟嘅起司肉鬆蛋餅真係會拉絲,令人食得好開心!可惜我地太多食物係檯,再翻食蛋餅唸住影拉絲效果嘅相時已經放涼左~ 塔香鹽酥雞不過不失。最後仲外賣酥炸排骨便當配鐵茉莉奶綠同薯餅蛋餅比細佬,炸排骨同薯餅經過三十幾分鐘嘅車程都唔算太淋,細佬對薯餅蛋餅有好好評價添!

香滷排骨便當

眷村紅燒牛筋牛肉麵

起司肉鬆蛋餅
塔香鹽酥雞

2021-08-30
$112 (Lunch)
香滷排骨便當
起司肉鬆蛋餅