2023-06-04
《牧羊少年咖啡館》📍旺角站之前食過太子分店印象覺得相當唔錯,所以今次就拜訪一下旺角分店。環境方面,旺角分店的空間感好足而且寬闊,座位十分舒適,燈光調教得明暗適中,今次小編仲坐到窗邊位(´▽`)~整體上依間餐廳給人一種好悠閒寫意的感覺,係放假休憩的好去處(^^)~💜英式早午餐English brunch🥢 💰$118呢個All day breakfast食物款式豐富而且賣相相當精緻吸引!大部分款式都係Meow小編嘅心頭好(o^^o)~本身Meow小編係為咗Granola乳酪而點,但食落大部份的款式相當出色o(^▽^)o當中包括🫶:意大利黑松露醬炒滑蛋🍳,挪威煙三文魚,黑松露豬肉腸, Granola 希臘乳酪,法國核桃杏脯包🍞,法邊豆,蕃茄🍅,雜菌當中嘅 Granola +希臘乳酪真係超正嘅配搭(≧∇≦)~首先,Granola食落有少少脆身咬口,另外希臘乳酪食落酸酸甜甜,質感綿滑,由於入面係加左啲蜜糖🍯,令到成個口感提升,相當開胃( ^ω^ )意大利黑松露醬炒滑蛋🍳炒得好creamy滑身(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵),加埋黑松露就更加香❤️~而黑松露豬肉腸亦都煎得好香,雖然未食到黑松露味(・・?)但Me
💜英式早午餐English brunch🥢 💰$118
當中包括🫶:
意大利黑松露醬炒滑蛋🍳炒得好creamy滑身(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵),加埋黑松露就更加香❤️~而黑松露豬肉腸亦都煎得好香,雖然未食到黑松露味(・・?)但Meow小編平時好少食依種豬肉腸,感覺幾特別
法國核桃杏脯包🍞烘得脆脆地,配埋炒滑蛋/豬肉腸/煙三文魚食令到個層次口感豐富左(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)大家都可以試吓咁樣mix黎食🫶
其他的款式就正常發揮,不過不失(*¯︶¯*)~
幸福指數:😻😻😻😻/5
💜鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉(素)🥢 💰$98
忌廉醬配長通粉本來就係一個必勝嘅配搭o(≧v≦)o整體上,成碟長通粉煮得好掛汁入味,每一條長通粉都充滿忌廉汁!食落又唔會覺得好漏(^V^)~但感覺上黑松露味偏淡(._.)長通粉煮得軟硬適中,雜菌都比得好足,一啲都唔孤寒!(小編平時唔食菇都接受到(^^))長通粉上面亦滲左啲芝士絲,有一個點綴的效果~但芝士味唔係好出( ̄∇ ̄)
幸福指數:😻😻😻😻/5
💜法式蘋果撻配雲呢拿雪糕🍎🥧🥢 💰$88
Meow小編推薦美食之選🥧!(///▽///)本身小編都好鐘意食焗蘋果批,而且係多蘋果肉嗰種🍎!(。ì _ í。)首先,今次的蘋果撻一切落去係脆身的,而且食落有一片片蘋果肉🥧真係啖啖蘋果滋味,再配埋溶化緊嘅雲呢拿雪糕🍨點綴一齊食,這種凍熱滋味交融的感覺,正能為這個簡單的蘋果撻帶出錦上添花的效果(*¯︶¯*)
幸福指數:😻😻😻😻😻/5
💜甘筍忌廉湯 🥕🫕
跟主食會配有餐湯~
忌廉湯飲落相當”杰”身濃郁,看得出比得好足材料去煲~但飲多幾啖開始覺得有少少生甘筍嘅感覺,鍾意食甘筍🥕嘅人可能會鍾意,但小編覺得麻麻地(・・;)
幸福指數:😻😻/5
💜凍藍莓奶酪🫐🍹 (跟餐💰+$14)
佢係最俾到驚喜我嘅一款飲品(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)~一開始望到推薦飲品有呢個選擇就想試吓(而且隔籬枱有唔少人點(●°u°●) )
依杯奶酪質感”杰”身濃郁而且奶酪味重🥛,就算過左一陣都唔會變得水水的,有種清新解渴的感覺(∩_∩)🍃
幸福指數:😻😻😻😻😻/5
💜Cappuccino (Hot)☕️ (跟餐💰+$14)
正常發揮~拉花都幾靚🌿
💜熱白桃烏龍茶🍑 (跟餐免費附送)
味道不過不失,有陣淡淡的白桃味( ´▽`)
幸福指數:😻😻😻/5
*需另加一服務費
Yumyum舔舔脷指數:🧸🧸🧸🧸🧸🧸/6
環境指數:🧸🧸🧸🧸🧸/6
服務指數:🧸🧸🧸🧸🧸/6
性價比指數:🧸🧸🧸🧸/6
回頭指數:🧸🧸🧸🧸🧸🧸/6
(滿分為🧸🧸🧸🧸🧸🧸)
以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考
( ´▽`)