2024-10-10
去開上環總係想起Green Orange呢一間嘅晚餐,令人難忘的食材,環境好有情調,真係好適合二人世界,情侶,朋友嚟慢慢食慢慢享受嘅地方,侍應生又有禮貌。飲品~我哋選擇咗飲品1664生啤和橙汁經典凱撒沙律~有四塊巴馬火腿,減減哋好好味,新鮮嘅沙律菜加上黑醋汁和松子,健康又好開胃。法式千層薯伴三文魚籽~好精緻呀,望得出師傅嘅手工,將薯仔層層疊,一層一層鋪上去,外層好酥脆,內層就好嫩滑,再配埋大大粒嘅三文魚子加埋精緻嘅花朵和爆醬汁,入口好有驚喜呀。👍是日餐湯~甘筍湯望落去已經好creamy 湯好濃滑,有少少甜味,份量好豐富,真係食過不停,豐富好足料。推介👍燒長腳蟹配蟹膏忌廉汁意大利飯~長腳蟹入口蟹味香,意大利飯 juicy入口好creamy粒粒飯都被蟹膏忌廉汁鎖住,有菇菌和蘆筍配搭,食下食下又差不多食曬成個飯。推介👍燒BBQ美國豬肋骨~份量認真夠,有六七條豬肋骨,伴碟配料都好豐富,大番茄西蘭花一小碟醃青瓜和香脆薯條,豬肋骨肉汁好濃郁,烤得好香,入口好淋,真係好吸引。甜品~焙茶蕉糖燉蛋和 tiramisu~焙茶焦糖燉蛋,入口濃濃郁郁嘅焙茶風味,好滑,焦糖甜味啱啱好。tiramisu好大份啊!
飲品~
我哋選擇咗飲品1664生啤和橙汁
經典凱撒沙律~
法式千層薯伴三文魚籽~
是日餐湯~甘筍湯
燒長腳蟹配蟹膏忌廉汁意大利飯~
燒BBQ美國豬肋骨~
甜品~焙茶蕉糖燉蛋和 tiramisu~
tiramisu好大份啊!甜味啱啱好,好食。
總結:食材豐富師父手工小巧,好鮮味好滿足嘅一個晚上。