2023-11-14 56 views
朋友去完東南亞旅行之後好掛住越南菜,今晚約食飯好自然就約我去食越南菜聚會傾偈❤️呢間Lua 開咗一段時間成日都好想試,但都冇機會,今晚終於有藉口去試試佢👍🏻一開始對呢間餐廳有興趣係因為佢嘅裝修好特別,好古色古香,喺銅鑼灣鬧市基本上唔會搵到呢啲嘅設計,佢係兩層舖頭,出邊睇以為去咗越南街食高級越南菜🥢朋友拍板叫咗以下食品:🥢黃薑雞胸茴香葉撈檬-呢個一般越南餐廳都基本上冇咩見過,一開始望到啲檬粉我仲以為佢冇乜汁,但原來識落佢嘅黃薑味已經滲透去啲檬粉入邊🤞🏻檬粉好有米香煮得啱啱好,唔會太淋,配以佢嘅茴我香味一流。呢個好值得推介🥢生牛肉雜錦湯河- 呢個係去食越南菜必點菜式之一,湯頭就試到有好濃嘅牛骨湯味,而入邊嘅好多,有生牛肉,扎肉,牛腩,牛筋,牛丸等,包羅萬有,成個湯河係水準之上🥢炸軟殼蟹米紙卷配傳統菠蘿魚汁(4件)- 識落就知點解佢註明製作需時約15分鐘或以上,因為佢嘅軟殼蟹係新鮮熱辣辣炸起,仲食到佢嘅軟殼蟹膏味,配料清新,有檬粉,生菜,蘿蔔絲等等。🥢D24榴槤芭菲配荔枝雪糕- 身為甜品控嘅我梗係唔會放過食咁甜品嘅機會,一食就覺得冇叫錯,因為個芭菲入邊嘅榴槤份量非常多!餐廳真係好大手筆,配以佢

朋友拍板叫咗以下食品:

🥢D24榴槤芭菲配荔枝雪糕- 身為甜品控嘅我梗係唔會放過食咁甜品嘅機會,一食就覺得冇叫錯,因為個芭菲入邊嘅榴槤份量非常多!餐廳真係好大手筆,配以佢其他配料例如寒天,雪糕,粟米片,蒟蒻等,呢個芭菲真係滿足到我呢個甜品

🥢越南純天然青芒果汁配天然蜂蜜-呢個芒果汁係朋友叫嘅,佢嘅comment係真係新鮮芒果汁,唔係啲好稀嗰隻糖水🥰

今晚餐廳仲有個駐場歌手喺度唱廣東話情歌🥰唱得好好!有live歌手陪住食高質越南菜,抵哂❤️
Type of Meal
Dinner