2023-12-21
{越式氣氛輕食晚餐- $550}去完赤柱聖誕市集,搭車出咗銅鑼灣搵吓嘢食!行過見到大紅燈籠高高掛,氣氛超好!加上因為喺赤柱食咗少少嘢,可以今晚試吓輕食!餐廳充滿越南嘅氣息,我地專登去左露天位置打卡,叫咗幾樣越南嘢嚟試吓!♦️ #香茅青檸葉煮鮮蜆食蜆食得多,好少用呢個煮法!原來香茅青檸葉再加埋油鹽水煮出嚟嘅蜆,真係特別有鮮味,兩個人好快就食晒!♦️#鮮蝦豬肉片金柚沙律講明係輕食,咁就諗住叫個有肉有海鮮嘅沙律,叫做一次過滿足晒自己嘅願望,同時又好似健康輕食咁!呢幾種食材加埋柚子,實在帶嚟一種清新,而且有少少飽肚嘅感覺!♦️#凍鮮熱情果梳打熱情果梳打,我諗大家都有機會即刻諗到咩味道,但係呢個梳打獨特之處就係個底有一陣斑蘭葉嘅味道!大俾你越式風情嘅感覺!♦️#D24榴槤芭菲配荔枝雪糕呢個都算係今晚嘅重頭氣,重量級多肉嘅D24榴槤,完全沒有苦澀味,配合上面嘅清甜嘅荔枝雪糕!為今日嘅輕食晚餐帶嚟大大嘅滿足!美味程度:😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍 #Lúa (銅鑼灣)銅鑼灣東角道26號怡安大廈1樓13-15號舖及地下13-16號舖
♦️ #香茅青檸葉煮鮮蜆
♦️#鮮蝦豬肉片金柚沙律
♦️#凍鮮熱情果梳打
♦️#D24榴槤芭菲配荔枝雪糕
美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍
📍 #Lúa (銅鑼灣)