2019-01-12 6659 views
今日咁難得放假,決定自己去食幸福pancake。以為一個人容易入座啲。點知都係等、等、等、等、等。一心興致勃勃嘅諗住去尋找幸福,點知嚟到嘅時候見到條隊,個心已經沉一沉,唔知要等幾耐呢。問店員,個店員話應該都唔使一個鐘嘅。算啦難得放假又行到過嚟,等啦。我估我大約等左40分鐘啦,好開心呀同幸福嘅距離越嚟越接近!到我入座嘅時候,見到枱上面有張紙寫住「即點即做」,等候時間大約要等20分鐘;如繁忙時間可能要等40分鐘!咁我即刻落order啦!店員都好nice,服務態度OK!落完order時,聽到隔離嗰台不斷喺度講,「嘩咁耐嘅」。我開始有啲擔心。我繼續自己一個等、等、等、等、等。我嘅幸福到未?我嘅幸福去咗邊?就好似呢篇文章咁等咗咁耐都未見我講食物。。。Anyways,最後大概等左35分鐘,我嘅幸福終於上枱喇!我點左最original 嘅幸福pancake加雪糕。自己一個人食,又未到晚飯時間,好似好罪惡咁。因為等得太耐,前後都成一個幾鐘,好肚餓!每一啖都好鬆化,我個人覺得唔算係十分空氣感,都算有層次,有口感。兩邊烹調得啱啱好,個面金黃色,內裏軟綿綿。我另外叫咗個雪糕因為我唔係咁中意食cream。同埋

算啦難得放假又行到過嚟,等啦。

我估我大約等左40分鐘啦,好開心呀同幸福嘅距離越嚟越接近!

Anyways,最後大概等左35分鐘,我嘅幸福終於上枱喇!

我點左最original 嘅幸福pancake加雪糕。
幸福pancake

自己一個人食,又未到晚飯時間,好似好罪惡咁。

因為等得太耐,前後都成一個幾鐘,好肚餓!

我另外叫咗個雪糕因為我唔係咁中意食cream。同埋覺得排咗咁耐隊,冇理由唔食自己最鍾意食嘅嘢。雖然價錢比較貴,但係!呢個cream原來好好味!佢三大塊pancake,一球雪糕,其實係唔夠嘅!所以我都了「撩」咗啲cream嚟食。食下食下,發覺原來好好味好rich,好正!完全比得上個雪糕,所以其實唔需要一定叫雪糕。

一啖雪糕一啖pancake,或者一啖cream一啖pancake。我嘅幸福終於來臨了。

話咁快我一個人K.O.左三大塊pancake。正如歡樂今宵所講,「幸福」嘅時間過得特別快,又係時候同大家講拜拜!

總括嚟講¾嘅時間係等待,只有四份一嘅時間係享受。

我估要幸福嘅話係需要付出嘅。。。

Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$123 (Tea)
幸福pancake
  • 幸福班戟