2017-05-04
今晚同兩老開飯預祝mothers day. 兩老係係汕尾人, 偶爾都會係屋企煮下菜茶. 香港潮州餐廳唔算多, 主打潮菜又坐得舒服既都係諗到心夜來潮, 所以帶佢地來試試 酸菜門鱔魚湯估唔到上來一大煲, 我地每人飲左3,4 碗都未飲哂. 酸菜既酸更加帶出鱔魚既鮮, 酸酸甜甜好開胃. 味道好天然, 似自家菜, 飲完一大煲都無口渴, 應該無落味精鴨蛋煎蠔烙, 蠔餅即叫即整, 煎到金黃香脆, 入面包著滿滿既蠔仔, 成塊蠔餅仲大塊過我個大頭. 天地一號個名夠哂型😎 原來係蘋果醋, 飲落酸酸好fresh, 配埋蠔餅食最岩 紅燒醬香骨冒住白煙, 係鐵板上滋滋滋響. 瘦肉帶點肥, 肥瘦相連令肉更加軟腍, 醃得香濃入味, 超下飯, 連我老豆都贊口不絕~ 😜手工捻面猴個名好特別, 其實texture似餃子皮, 湯底係潮州菜常見既菜料-蝦米, 魷魚, 花生, 冬菇,香蔥, 肉未... 呢個真係要趁熱快 d 食, 如果唔係好易糊哂埋單加埋一食左ard 360, 每樣大大碟其實都好夠飽
埋單加埋一食左ard 360, 每樣大大碟其實都好夠飽