2024-01-29 1012 views
踏入這家灣仔食肆,門口就飄出陣陣家鄉嘅香味,暖笠笠嘅氣氛喺呢冷颼颼嘅天氣裡特別親切。我哋主打咗幾款潮州小食🥢,首先係千絲芋頭糕,口感爽滑得黎又有脆香,每一啖都嚼到啲芋絲,真係食落有層次感😌。蝦米薯仔粿又係另一驚喜,薯仔綿密,蝦米帶嚟陣陣海鮮嘅鮮味,令人一試難忘!潮州蠔仔烙真係炸得啱啱好,外皮微酥,同埋滿滿嘅蠔仔鮮滑多汁,一啖一個,飽滿得嚟唔膩。鹵水鵝片亦都係今次嘅必試,肉質輕柔,伴隨豐富嘅鹵香,沾少少醬料,正宗潮州滋味一秒送上味蕾👍。椒鹽九肚魚則係我心頭好,輕輕咬下,魚肉細嫩嘅香味立即四溢,鮮嫩不過油炸得啱啱好,即刻讓人想再嚟一啔!今次嘅食驗真係超滿意,每一款菜式都有驚喜,收皮得嚟又唔油膩,絕對係我潮州美食嘅新寵。朋友下次嚟香港,我必須帶佢哋嚟試吓,齊分享我哋嘅家鄉美味!🥰