2023-03-04
🇭🇰將軍澳- 陳儀興飯店成日見到打冷都勁想食~~前排見好多朋友都推介佢就去咗食🤭當日雖然我地得兩個人 但見到開大餐咁😆~~⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈⍗☑️整體方面:空間不算好大,平日夜晚食都好多人等位,需要另收茶介每位$10,餐具整潔,亦會俾個盤你(可以好似酒樓咁洗餐具)~~食物種類都算多 另外有生醃海鮮食係亮點之一😍👅 脆盞拔絲咕嚕肉(⭐9/10) $108呢個咕嚕肉係世一,份量都算多,酸酸甜甜,味道足夠之餘又入味,再加埋拔絲做底 打卡好靚㗎☺️👅 避風塘黃鱔(⭐8/10) $98黃鱔炸得夠香口,脆卜卜~~加埋避風塘更加惹味,而且佢嘅避風塘有少少辣椒,令到個味道更加昇華🫶🏻份量好多 好夠食🤣👅 醬爆田雞(⭐8/10)$98田雞肉好嫩口,味道適中,不會太鹹👍🏻而且有西蘭花圍住,西蘭花亦都炒得淋而爽口,食落配搭得幾好,有菜又有肉,唔會太油膩😽👅 醃螄蚶(⭐7/10) $98佢好少地方有得食嘅醃螄蚶,佢有晒工具俾你打開佢,唔會整到手指甲都爛晒🤗下次仲想試埋醃生蟹🤫👅 豉椒炒活蜆(⭐8/10) $95呢碟豉椒炒蜆超正,炒得超入味,每隻蜆都充滿
👅 脆盞拔絲咕嚕肉(⭐9/10) $108
👅 避風塘黃鱔(⭐8/10) $98
👅 醬爆田雞(⭐8/10)$98
👅 醃螄蚶(⭐7/10) $98
👅 豉椒炒活蜆(⭐8/10) $95
呢碟豉椒炒蜆超正,炒得超入味,每隻蜆都充滿着豉椒味道,炒得好均勻👍🏻而且啲蜆去沙去得幾好,食落蜆肉飽滿☺️
👅 白飯 $12/碗
🎏地址:陳儀興飯店 (嘉悅) (將軍澳)
將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖