2022-05-13 2663 views
梅花邨以前只知北角有,食打冷食潮州嘢呢一間算傳統,原來長沙灣都有間分店。🖍呢度除左餐牌上潮州菜,仲有特別炮製巧手私房菜要提前預訂(一帆風順鷹鯧魚、石榴雞) 🖍前菜咸酸菜好味到可以食幾碟。🖍呢度滷水做得出色,滷水拼盤必食。🖍椒鹽墨魚條,炸得酥脆彈牙🖍粉絲蝦煲,上檯熱辣辣、粉絲入晒味🖍一帆風順鷹鯧魚,造型似帆船,魚肉封煎、肉質夠嫩、條骨拎去椒鹽都啖啖肉🖍甜品「反沙芋頭」,即叫即做,外層比砂糖包實,入面熱辣辣,芋頭又夠粉。🖍菊花石榴雞,用來包裹餡料的蛋白皮極考功夫,入面包住雞肉、馬蹄、蝦仁等材料,鮮嫩不膩。🖍蝦乾鮮竹浸勝瓜🖍瑤柱魚香炒桂花魚肚🖍招牌沙嗲牛河🖍鹽焗花螺,上檯再用火燒下,熱辣辣好鮮甜,入面可以放隻雞去焗,但師傅話我地食吾曬,叫我地唔好😂到最後真係飽到食吾晒..❤️呢間係傳統嘅潮州小館位於長沙灣內街,舊式裝修,上下兩層樓上雅座,光猛地方乾淨企理,今日有緣見到老闆坐陣冇架子、侍應都有禮,上下一心有講有笑,值得一讚。食物份量正常,吾叫特別野價錢亦唔算貴😊😋 ❣️Pan Fried Chinese silver pomfret❣️Deep-fried Taro chip coated with

🖍前菜咸酸菜好味到可以食幾碟。
🖍呢度滷水做得出色,滷水拼盤必食。
🖍椒鹽墨魚條,炸得酥脆彈牙
🖍粉絲蝦煲,上檯熱辣辣、粉絲入晒味
🖍蝦乾鮮竹浸勝瓜
🖍瑤柱魚香炒桂花魚肚
🖍招牌沙嗲牛河

❣️Deep-fried Taro chip coated with crispy sugar
❣️Stir-fried Rice Noodles and Beef with Satay Sauce
❤️‍🩹Tradition Chiu Chow style fried E-Fu Noodle
❣️Deep-fried squid with spiced salt
❣️Soyed Platter( bean curd、goose kidney、intestine、pig ear、goose wings)
2022-05-11
Type of Meal