2021-11-04
疫情下想去d好坐嘅潮州餐廳都唔係咁多選擇,記得食過四點金都可以,今晚做足功課揀哂多好評既菜式,發現呢度出品都幾高質。滷水鵝掌翼 ($92)上次黎試過滷水鵝覺得正正常常,掌翼估唔到好有驚喜。 首先係好入味,鵝翼肉質煙韌有肉味,鵝掌都炆得好夠時間,膠質軟腍入味,滿足哂鐘意損骨人士嘅要求。 底下仲鋪左滿滿嘅滷水豆腐,好足料。潮州炸蝦蟹棗 ($120)意想不到咁好味,我覺得應該主打做呢度嘅招牌菜。 分別有蝦蟹棗各四件,老實講味道分別唔大,但好明顯食到自家製手打蝦蟹滑嘅味道,蝦棗更加食到一粒粒蝦肉,真材實料。 本來以為點蜜糖汁好奇怪,但又真係好夾,會想為咗佢再嚟。蠔仔肉碎粥 ($50)一碗嘅份量一人都分到幾碗仔,蠔仔做得好好,嫩滑到好似僅僅熟咁,完全唔會腥。 仲有好多肉碎、菜莆同土魷絲,好惹味。招牌蛋散 ($28)自從上次飲茶食過麻麻地嘅蛋散之後一直有少少心掛掛,好彩今晚食到好食嘅蛋散,熱辣辣好鬆化。 除左一般嘅煉奶之外,仲灑左紅糖,甜味更加有層次。
滷水鵝掌翼 ($92)
潮州炸蝦蟹棗 ($120)
蠔仔肉碎粥 ($50)
招牌蛋散 ($28)