2017-09-07 545 views
自蒸海鮮興起後, 我前前後後都食過8次了, 如果單計海鮮質素, 潮福在我心中已經排緊第2名; 如果計海鮮質素、價錢、服務, 潮福在已經排第1名! 潮福環境唔錯, 2人都可以安排舒服卡位, 醬料自助, 飲品任飲, 住程有人幫你睇時間蒸海鮮及上碟, 服務冇得輸!一人一盅燉湯, 姬崧茸燉螺肉: 真係有姬崧茸燉螺肉, 可能冇落肉, 燉得不油膩,  飲落去好清甜, 冇味精, 係正宗的燉湯!一人半隻脆皮乳鴿: 的確好脆皮, 肉質口感好, 我好鐘意食! 記得在自助醬料吧拿淮鹽, 因為乳鴿及海鮮都可以用到。一人一份貝殼盛盆: 有大大隻青口、大蜆及小蜆,好新鮮!冇沙!自選4款海鮮! 我地揀左海蝦、蟶子皇、鮑魚及生蠔!先食每人半隻龍蝦, 係一隻手掌咁大隻! 而且好多肉, 有少少膏, 原本有蒜蓉鋪面再蒸, 我自己覺得點少少淮鹽真係好正, 龍蝦身及鉗都啖啖肉, 好有滿足感!之後係蒸蟶子, 不愧係蟶子皇, 厚肉、彈牙、爽脆! 好鮮甜! 大愛!蒸海蝦, 每人2隻, D蝦有好多蝦膏, 岩晒我呢個愛蝦人士!!YUMMY!蟲草花蒸鮑魚, 鮑魚有8CM大! 蒸熟左都係收左少少水, 都係好大隻, 嫩滑、有口感及鮮味, 連蟲

自選4款海鮮! 我地揀左海蝦、蟶子皇、鮑魚及生蠔!

蟲草花蒸鮑魚, 鮑魚有8CM大! 蒸熟左都係收左少少水, 都係好大隻, 嫩滑、有口感及鮮味, 連蟲草花都好食!

壓軸海鮮- 生蠔, 唔好睇少佢, 我好少食咁大隻生蠔, 蒸熟左都有7CM!!! 肥美厚肉, 一D 都唔腥! 好想再ENCORE!

之後到任食料, 有:
蟲草花蒸滑雞: 頂瓜瓜, 好滑, 的確係雞有雞味, 唔似出面D冰鮮雞有雪味!

梅菜豬肉丸: 聽靚女講係潮福主打之一, 自家製的好丸!的確係好食, 唔重梅菜味, 豬肉味濃而且好鮮甜!
蝦丸: 夠晒彈牙, 內有一粒粒蝦!!
牛丸不過不失~粟米就超甜!

手切和牛粒 & 手切和牛肉都好香, 油脂均勻! 正!

馬拉糕好好食~香甜! 我地ENCORE 左一次!

粥底: 瑤柱淮山粥, 煮起左好正! 濃濃瑤柱味加淡淡海鮮味!
2017-09-04
$380 (Dinner)