2010-07-26
尋日去黃大仙搵我九十幾歲既姑媽飲茶,咪走去富臨試下.點知我第一次去呢間酒樓,相信我以後都唔會自已走去飲.佢地好有問題,係非常有問題,侍應、 以至部長可能至經理.就係因為一碗多出黎既粥就搞到我地掃興,好彩我地有修養,控制住情緒,否則不是破口大罵就是反枱走人.就因為多碗粥,比酒樓既員工問左成五次有多,應該話係查問先啱.係佢地自己搞錯左唔去處理, 反而去執問客人,今時今日咁既服務認真過份.好,就算真係客人寫錯,都唔應該就為左一碗十拎蚊既粥去不停咁打擾客人.今次仲要係佢地自己出錯,仲不停走黎煩住我地,話係咪我地寫錯..真係發佢地顛.好皮氣既我都搞到發晒敏.事件係咁,我地叫左一碗粥,已經黎左仲食晒添,過一陣又送黎一碗,仲要唔係我地叫果款粥,我地咪話佢知黎左啦,個送粥阿嬸就話,唔係喎呢個係咩豬骨粥喎,我地咪話無叫呢款,我地叫既係皮蛋瘦肉粥仲黎左食埋添啦,個碗仲係度未收走.阿嬸唔信仲問我地有無叫左兩碗,天呀!都話無呀,咁佢先走. 點知轉頭黎個寫單既,又問碗係我地喎,都話唔係囉,我地既黎左仲食左啦,有碗係度証明.點知佢又問我地係咪寫左兩碗呀或者寫左兩次,真係火都黎埋, 都話無囉,要點呀! 我地一定唔
事件係咁,我地叫左一碗粥,已經黎左仲食晒添,過一陣又送黎一碗,仲要唔係我地叫果款粥,我地咪話佢知黎左啦,個送粥阿嬸就話,唔係喎呢個係咩豬骨粥喎,我地咪話無叫呢款,我地叫既係皮蛋瘦肉粥仲黎左食埋添啦,個碗仲係度未收走.阿嬸唔信仲問我地有無叫左兩碗,天呀!都話無呀,咁佢先走. 點知轉頭黎個寫單既,又問碗係我地喎,都話唔係囉,我地既黎左仲食左啦,有碗係度証明.點知佢又問我地係咪寫左兩碗呀或者寫左兩次,真係火都黎埋, 都話無囉,要點呀! 我地一定唔會認,我地真係無寫錯或寫多.佢走左啦,點知, 登登登登~~~HELP! 再黎一個著黑衫再高層D既大姐走黎,拎住我地張點心紙又再問我地,你地有叫粥喎?我夠知我地有叫啦,不過唔係后尾黎果款, 我地果款已經食左,個碗仲係到 (我地突登唔比收走, 做証據),咁係咪你地寫左兩張點心紙呀,吹佢個脹,佢都傻傻地,如果兩張佢就拎晒黎啦,點心紙係佢地手架麻,咁點解拎一張過黎啫,有無諗過先問呢?真救命!我地就同佢講,你地已經黎問左幾次啦,我地解釋左幾次,唔好再問啦!哈,真係無當我地有講野,仲要繼續過黎問,想用皮勞轟炸我地令我地認左佢定啦.彩佢地都傻.如事者,已經不停咁黎打擾左我地有成五次以上啦, 駛唔駛呀! 為左一碗粥, 搞到佢地咁煩忙, 搞到我地咁勞氣.
呢D咁簡單既事,周不時係酒樓都見慣啦.其他酒樓都會話”哦,唔緊要啦!” 就會拎走, 邊有好似佢地咁架~死唔認錯.
後來佢地PRINT左張單出黎睇,一睇就睇知係佢地入錯單啦,將我地叫既鳯爪打錯左豬骨粥,OH! 証據擺明係入錯單.哈..真係講都唔信,佢地仲要繼續話”呢~咪有豬骨粥囉”哈哈~ 真係搞笑! 對住呢班人,真係無言.最後醒佢地知個原因,個女部長先話”哦, 一係咁~佢地入錯單”KAKAKA..笑死, 再繼續無言.最後始終佢地無正式講一聲“對唔住或打擾晒”& 佢地D野食又麻麻地,個廈門炒米炒到好乾,吞到吞唔到咁制.
今餐仲要成三百六十蚊, 十碟點心+廈門炒米 ~~ 貴兼唔抵食! 六個人.
一碗粥, 就可以寫一大篇. 可想而之, 我地受著怎麼樣的對待!