2017-01-05 434 views
剛剛過去嘅聖誕, 想搵一間有氣氛嘅餐廳同摯愛去食一餐豐富又浪漫嘅聖誕大餐。 朋友就介紹呢間位於尖沙咀漆咸道南嘅西班牙餐廳 《Alzina Spainsh Asador》。 呢間位於地舖嘅餐廳, 裝修精緻,氣氛亦浪漫, 牆上鋪滿咗西班牙土產之一「手繪瓷磚」, 每一塊磚瓦都色彩繽紛,令人有一種暢快嘅感覺。 而且餐廳嘅燈光亦都非常之柔和, 加上輕快的音樂, 令人輕易墮入浪漫氣氛之中。西班牙係一個熱情嘅國家,而《Alzina》嘅店員亦非常熱情,將餐廳嘅特色同埋概念,都分享畀我哋。Alzina 原來解作橡木Oak Tree, 呢間餐廳以橡木為名,除咗因為橡木係西班牙代表神聖之外,佢地嘅木製烤爐都係用橡木黎造, 烤出嚟嘅食物就更加有風味。由於係happy hour時間, 啤酒買一送一,叫咗一杯西班牙Draught Beer【Mahou Lager】$68, 呢杯啤酒色澤金黃,清澈。第一口喝下爽口, 麥味重,有獨特芳香。 令人有大口喝下嘅衝動。 喺餐前同朋友飲一杯啤酒傾下計, 實屬暢快。食西班牙野,當然要食番幾個Tapas 先正宗。【加泰羅尼亞特色豬肝醬】$68 , 呢個豬肝醬食落好特別, 豬肝醬採
西班牙啤酒
食西班牙野,當然要食番幾個Tapas 先正宗。
【加泰羅尼亞特色豬肝醬】$68 , 呢個豬肝醬食落好特別, 豬肝醬採用新鮮豬潤攪拌壓碎而成, 所以不難吃到一粒粒的豬膶干, 豬肝醬帶點粉, 裏面混入各式香料, 最適合就係配以蒜蓉包。 香脆嘅麵包上面鋪滿豬肝醬,口感一流。 喜歡食豬潤嘅朋友絕不能錯過。
豬肝醬
【西班牙鱈魚蛋餅】 $68, 鱈魚蛋餅煎成飽滿嘅圓形, 上邊套著色彩繽紛嘅紅椒絲, 以及惹味嘅蒜蓉醬, 一食落口蛋味豐富, 蛋餅多汁嫩滑, 而且仲可以食到一絲絲嘅鱈魚肉, 呢個Tapas絕對係一個老少咸宜嘅小食。
鱈魚蛋餅
【脆炸和牛球薯蓉球】$45, 此乃待應推介嘅小食, 果然冇令人失望。 薯蓉球被炸得金黃鬆脆,上面淋有garlic olive oil sauce,醬汁辣辣哋有啲煙薰味。一切開, 馬上令人有驚喜。 裏面嘅和牛面頰炆得非常之軟淋, 而且牛肉味濃郁, 炸薯蓉球同和牛面頰互相輝映, 認真不錯。
炸和牛脆薯蓉球
【特選伊比利亞黑毛豬柳拼盤】$238, 伊比利亞黑毛豬簡直有如西班牙嘅國寶, 黑毛豬食橡果長大, 肉質除咗嫩滑之外, 亦冇平時豬嘅騷味。 呢個拼盤係由餐廳特製嘅橡木烤爐炮製而成, 實屬不可不試系列。 呢個黑毛豬拼盤有幾個豬嘅部位, 每個部位都各有唔同嘅口感。 呢三個部位大概係背脊、 腩位、 同埋豬肩肉, 背脊位置較為煙韌, 但肉味最濃厚, 腩肉較為淋身, 充滿油花, 肩肉食落爽口,充滿肉香, 三個部位都各有千秋, 令人食唔停口, 用來配襯啤酒就最適合不過。
伊比利亞黑毛豬柳拼盤
食西班牙餐又點少得飲番杯Sangria,呢度嘅Sangria有成六款選擇咁多。 呢度嘅Sangria係我飲過最好味嘅,同朋友分享最適合就係叫一Jar, 假如想試多幾個款式亦都可以選擇一杯。
【Classic Sangria 】$88, Classic sangria 用紅酒作主,加上Brandy, 同橙汁調配。 個人覺得Classic最好飲, 酒美濃得黎亦非常之容易入口, 果味芬香濃郁, 裏面有大量新鮮嘅生果, 無論係提子、蘋果、抑或係檸檬,每種生果都非常甜美, 飲落非常之清新。
classic sangria
【White Sangria】$88,White Sangria 則採用白酒作主, 飲落酸度較高, 同時亦較為爽身, 同樣地所有生果都非常之新鮮, 喝一口再食一口生果, 甜酸嘅配搭令人欲罷不能。
white sangria
【Sparkling Sangria】$88,Sparkling Sangria 用咗sparkling wine作主, 不同嘅係用咗gin酒配搭, 酒味亦比較濃烈, 絕對唔係兒戲之作。
最後就食埋兩個西班牙甜品作結。
sparkling sangria
【加泰羅尼亞忌廉貝配奶凍肉桂碎伴檸檬雪葩】$42, 奶凍香滑, 配上極之醒神嘅檸檬雪葩, 酸味味, 令人喺酒醉中甦醒過來。
【脆炸西班牙churros伴香草雪糕及朱古力醬】$52, Churros 又稱之為鬼佬油炸鬼, 外層香脆, 一口點雪糕, 一口點朱古力醬, 令人食到手指都舐埋。
呢餐西班牙嘅大餐,令今個聖誕節加添咗無限嘅節日氣氛。 一於約埋朋友, 大時大節再來慶祝。

Type of Meal
Dinner