2023-03-27
段純貞牛肉麵之前食過兩次,一次係銅鑼灣,一次係荃灣,今次見到灣仔開左新分店,外觀靚,樓底高,空間感大,一直心思思想去。今次我揀左犇牛四寶麵,裡面有牛腱、牛筋、牛肚同嫰五花,料好足,好入味,湯好濃,材料本身也不錯,牛味重;另外麵可以揀手工麵或者細麵,由於好耐無食手工麵,二話不說就點了這個,麵條闊闊的,一條條唔算太分明,有啲痴埋左一齊。朋友就叫左紅燒腱心半筋半肉牛肉麵,佢就喜歡細麵,我地share 左啲,細麵感覺更好,好掛湯,一口一口好快就食晒。我地仲叫左個慢煮無骨口水雞,可能慢煮既關係個雞有啲硬,味道就正正常常,是我喜歡的麻辣汁。呢間分店連埋一間手搖飲品店,食台灣野飲珍珠奶茶就最好不過,我叫左招牌珍奶加仙草,朋友就叫左草莓歐蕾。味道不錯,不會太假也不會太甜。