2023-03-10
同媽媽久違了的撐枱腳,嚟到井財街附近見到一間幾出色嘅日式烏冬小店😻 從裝修,menu同食物都可以feel到老闆好有heart去經營,menu入面嘅介紹同插圖全部都係佢地親自設介,而佢地亦好有耐性咁去介紹俾第一次嚟嘅食客當中嘅理念同由來🤩俾人感覺幾貼地同親民!佢地有個concept係將鮮味crossover咖啡,先飲一淡cold brew coffee, 再試一口頂立魂湯底,然後再細味一淡咖啡,神奇嘅事發生左,原來味蕾嘅感覺真係會唔同~ 配地•頂立,咖啡嘅後勁會偏莓味,果酸味出d ; 而配天•頂立,咖啡就會出現黑加侖子味😍講返個湯底,天•頂立係黑蒜油雞白魚介湯,質地好濃稠好creamy, 味道好入味,同彈牙烏冬融合為一,係幾正嘅體驗!😋媽媽就叫左地•頂立,即豚背脂豚骨魚介湯,味道比較鮮甜而濃厚,加上嫩滑嘅鹿兒島雞胸,食完係會令人難忘🤤食完頂立麵當然唔少得甜品,昭和風硬布丁又係推介之一,比平常嘅用左更多雞蛋,令口感實在得嚟又夠滑,配埋焦糖食甜而不膩~另外仲叫左個抹茶巴斯克蛋糕,口感似雪糕,食到抹茶味好甘香,兩個人share剛剛好,好飽足☺
Cold Brew Coffee
天•頂立