2024-03-19
講起日式拉麵,我立刻就諗起灣仔嗰間“麵心國”!上星期日 同朋友一起去咗嘗吓新口味 🍜。麵心國嘅店舖環境簡單又舒適,嗰種日系獨特感覺一入到去就感受到。服務員親切有禮,完全體現到人情味👍。首先我哋試咗佢哋嘅“鹽味拉麵”。湯頭透明清澈,滋味淡雅。湯蓮一入口,就感受到食材精華味道都直接反映在湯裏 🍲。雞叉燒味道鮮嫩,配上滑軟嘅豬叉燒同適中嘅鹽分,入口即溶,絕對係下班後一種享受😋。接著就系佢哋嘅“濃厚拉麵”。呢個实在厲害,啲湯底濃郁,裏面嘅雞同醬油叉燒都足料,美味得真係想立即叫多碗!😄麵心國除咗拉麵好食之外,佢哋嘅服務亦係一流👍。侍應員對我哋朝準,笑容親切,讓我哋體驗到真真正正嘅日式飲食文化。食完之後,我哋都覺得超級滿足。個人食嘅份量夠,味道精緻!下次我會再黎,同其他朋友分享呢間好去處!希望屋企附近再多啲呢種好食嘅餐廳👏。要走之前,我忍不住再次睇吓個菜單,原來仲有好多款式嘅拉麵未試過,下次要再挑戰吓!真心推薦比人地嘗試吓,金牌質素,絕對唔會失望!