2022-09-30
今日嚟到灣仔食川菜,呢間網上嘅評語好好,平日嘅夜晚都爆晒!基本上每一台都會叫酸菜魚同埋糍粑,咁我梗係唔執輸跟佢哋叫一樣啦!總括而言份量好多,價錢又親民,味道ok,唔會太辣,都適合香港人嘅口味!同埋真係有好多內地人去食,應該都算好正宗?個茶係菊花普洱?菊花味好香濃好出,一啲都唔會苦澀,感覺好清熱解毒!沖咗好幾轉都仲係好香好龍尾真係加分嘅!🍴川香闆招牌老團酸菜魚 鱸魚 小份 $238 (8/10)酸菜魚片都幾多,魚片切得比較薄身,都幾滑有魚味同鮮味,但魚肉嘅質地比較鬆散,個湯每日新鮮煲魚湯,真係飲到有鮮味嘅,味道係偏酸,唔會太辣,但係好輕微嘅麻,食唔到好辣嘅人都食到,酸蘿蔔酸菜都夠酸,比較偏淋。冇額外加配菜都有雞髀菇,如果加錢要薯粉仲有買一送一優惠,真係夠晒兩三個人食,呢個價錢呢個質素都好抵食好唔錯!🍴辣子孜然香脆羊肉 $128 (7/10) 份量好足,羊肉炸到好香脆,炸得比較乾身,肉質唔鞋口,有羊肉嘅臊味,唔知點解食落甜甜地?雖然好多辣椒,但未去到好辣,屬於小辣,好香辣椒孜然嘅味道。🍴沙坪壩水煮牛肉 $138 (7/10)份量非常之足!水煮嘅味道屬於香辣麻香,但真係唔會好辣。配料都好多,
🍴川香闆招牌老團酸菜魚 鱸魚 小份 $238 (8/10)
🍴辣子孜然香脆羊肉 $128 (7/10)
🍴沙坪壩水煮牛肉 $138 (7/10)
份量非常之足!水煮嘅味道屬於香辣麻香,但真係唔會好辣。配料都好多,好豐富,有油麥菜青瓜薯粉,牛肉都幾大塊,係似滑牛嗰一種,質地比較有口感。薯粉好淋好掛汁,青瓜同油麥菜都好爽口。
🍴家鄉自家製紅糖糍粑 $38 (7.5/10)
有8塊咁多!紅糖糍粑炸到好香脆,入邊係煙靭嘅糯米,幾香有啲似煎堆!加埋甜甜地嘅紅糖真係幾唔錯!
🍴四川冰粉 $28 (7/10)
冰粉好似凍凍地嘅涼粉咁,上面有桂花糖都幾香,唔會太甜,同埋真係解到辣,食完去到個位胃度啲辣味就冇晒,同埋唔會再好㷫👍🏻
推薦指數: 7/10
價錢貼地親民,味道唔錯,份量又多足料,係灣仔呢個價錢呢個質素真係算唔錯啦,如果係灣仔想食川菜都可以試吓嘅。