灣仔明治居酒屋係一間位於百多年歷史二級受保護建築物內嘅日式居酒屋,佈置有日本明治時期嘅氛圍,同時又保留咗古老樓宇嘅磚牆身木樑頂。今次我哋去嘅係喺居酒屋。餐廳嘅菜式以串燒為主,但都有其他日式料理可以選擇。我哋點咗幾款串燒,分別係燒白鱔同埋手做免治雞肉棒燒。燒白鱔:用細火慢燒,燒到外皮香脆,肉質彈牙,配上自家製嘅醬汁同埋柚子皮,非常美味。手做免治雞肉棒燒:主要用新鮮雞肉做,入面仲加咗雞軟骨,可以增加口感,雞肉仍然保持肉汁,撒上蔥花增加香氣,食嘅時候蘸埋蛋漿,會多添一份蛋香同埋入口更滑溜。除咗串燒之外,我哋仲食咗松葉蟹甲羅燒、和牛三文治同埋鹿兒島豬肉卷燒飯團。松葉蟹甲羅燒係用新鮮松葉蟹製成,蟹肉蟹膏都好豐富,上面仲有咸香嘅三文魚籽,味道濃郁而唔膩口,而佢哋仲附上鱈魚乾,可以放上去一齊食,味道口感會更加豐富。和牛三文治:厚切吉列和牛夾住經過烘烤過嘅麵包,和牛做咗吉列,香脆可口,而和牛嘅肉質香濃而多汁,麵包吸收咗和牛嘅油分同埋有秘製醬汁,味道更有層次。鹿兒島豬肉卷燒飯團:用咗鹿兒島嘅黑毛豬肉卷住飯團再烤過,豬肉香脆而唔油膩,飯團則軟硬適中而帶有米香,加埋佢哋特製嘅醬汁,香甜可口,可以配埋佢哋附上

餐廳嘅菜式以串燒為主,但都有其他日式料理可以選擇。

我哋點咗幾款串燒,分別係燒白鱔同埋手做免治雞肉棒燒。

鹿兒島豬肉卷燒飯團:用咗鹿兒島嘅黑毛豬肉卷住飯團再烤過,豬肉香脆而唔油膩,飯團則軟硬適中而帶有米香,加埋佢哋特製嘅醬汁,香甜可口,可以配埋佢哋附上嘅生菜一齊食,可以中和一下豬肉所帶嘅油膩感。