2023-08-10 529 views
Izakaya Dinner for 4. A “restaurant-in-restaurant” idea; part of Maison Meiji, a Western-Japanese dining concept inspired by the Japanese Meiji era; on the 1st floor of the revitalised Grade II heritage Green Building. Indeed, loved the time-travelling retro deco and ambience.Counter seating approx 10. Some chef specials to choose from, items from the main menu also available. Server explained that popular items included the rice wrapped in egg; also interested in some pasta dishes. P spotted th
Izakaya Dinner for 4.

Counter seating approx 10.

P spotted the fish hanging in the fridge; chef explained that that particular one was not sufficiently aged yet; but we could have the threadfin, which was ready. Yes please! Grilled and served with a tangy plum sauce.

Here’s what we also had.
Deep Fried Octopus- interesting; flesh was surprisingly tender.
Seared Flounder Muscle. Loved it. Crispy with loads of texture.

Chicken Wing
Chicken Neck
Pork belly

Minced Chicken Skewer
Grilled Oyster

Japanese Yam
Pork Rice Roll- too much rice for me.

Picked cucumber as palette cleanser

Grilled Surf Clam
Fried Egg topped with white bait.

Dessert:
Espresso Orange Martini
Matcha Parfait (too much cream)

In summary: quality ingredients with excellent service. Loved the ambience. Interested to return for lunch to try the pasta and coffee.
2023-06-24 329 views
位於灣仔與銅鑼灣之間的活化地段,主打的就是日本料理。馬友一夜干由原條聽日馬友魚製成,風味獨特。口感豐富,肉質鮮美,有著淡淡的鹹味和香氣。它的烹調方法是將魚肉曬乾,再用特殊的調味料加工和經過高溫處理而成。鹿兒島豬肉卷燒飯團由鹿兒島豬肉和飯製成,加上新鮮蔬菜,豬肉質地柔軟,口感豐富,飯的質感綿密,鮮味十足,能夠讓人一口接一口竹竹之露純米大吟釀是清酒,以其獨特的口感和細膩的香氣聞名。這種清酒使用高品質的米和水製成,釀造過程精細,口感順滑,帶有淡淡的甜味和果香,入口後的回味更是令人難以忘懷。
位於灣仔與銅鑼灣之間的活化地段,主打的就是日本料理。

2023-06-17 233 views
位於茂蘿街7號嘅明治居酒屋絕對似足電影劇中嘅深宵食堂一位廚師負責晒整個廚房與樓面因為係bar枱嘅關係廚師同食客位置相近可以隨時同食客介紹食物又或閒談幾句所以有時放左工無野做我都喜歡黎小酌一杯今日放工又黎到明治居酒屋用美食治療一日嘅辛勞手造免治雞肉棒燒雞肉鮮嫩無豬肉咁死實粗糙蘸上鮮蛋入口更嫩更滑阿波美雞翼簡單嘅燒雞翼連雞翼尖都燒得脆脆崎玉味噌炸薯仔薯仔外皮略略炸過成型內裏粉糯沾上香濃味噌醬飽肚之選柚子胡椒酒煮大蜆記得要呷一點酒大蜆鮮甜無沙份量可以金星豚肉泡飯泡飯米粒圓潤濕濕地好易入口再同廚師閒聊幾句今天嘅辛累就留今天我又滿血復活了!
位於茂蘿街7號嘅明治居酒屋

泡飯米粒圓潤
濕濕地好易入口

再同廚師閒聊幾句
今天嘅辛累就留今天
我又滿血復活了!

2023-05-08
2023-06-06 173 views
我和朋友約好到一家居酒屋聚會。由於朋友已經在家吃過飯,所以當天我只點了一份鹿兒島豬肉卷燒飯團作為主食。這份飯團的份量很足。對一般食量的女生來說絕對能夠滿足。飯團包裹在薄片豬肉裡,入口油香四溢,非常美味。飯團有兩種建議的食用方式,第一種當然就是直接吃。而第二種則是用生菜包裹著飯團。我嚐試了第二種方式,加入蔬菜後飯團口感層次更豐富,且能減少油膩感。然而,由於用生菜包裹後飯團的大小稍大,吃起來會比較狼狽。我們還品嚐了白鱔串、馬友一夜干及喝了一點點酒,這些食物都很美味,這頓飯很盡興喔!
我和朋友約好到一家居酒屋聚會。

2023-06-01 139 views
呢間日本居酒屋真係好氣氛, 有日本明冶時期感覺之餘,亦富有西方現代感 。經廚師介紹,其中最出名嘅係馬友一夜乾。馬友魚肉鹹香味十足,魚肉非常嫩滑, 外皮煎到非常甘香脆口, 可以話係食香味俱全, 必食推介👍另外,白鱔串燒都好正,燒得啲白鱔啱啱好, 肉質非常彈牙,帶啲焦香,再襯返啲醬汁,真係好惹味!免治雞肉配蛋黃汁渍, 雞肉和雞軟骨的比例恰到好處 ,香嫩嘅雞軟骨混合金黃色嘅蛋黃醬 ,一啖咬落去非常有風味。燒雞腎串,個味道好濃郁,加埋啲鹽同椒,咬落去爽脆,沒有丁點兒腥味,食材非常新鮮。辣汁花螺, 啲花螺煮熟之後再加入甜甜地嘅辣汁,汁同花螺的味道完全融合埋一齊,入味。和牛黑手黨三文治,啲牛肉煎到啱啱好, 完全張澎湃嘅肉汁鎖住,配埋醬汁同蔬菜,夾喺烘過既麵包度, 麵包不但吸收咗多餘嘅肉汁, 食落去非常有層次感,好滿足。

2023-05-22 514 views
位於百年歷史建築入面,一入去有 cafe同西式餐廳,近期開咗一個隱蔽嘅居酒屋🍶,🙋🏻‍♀️居酒屋以串燒為招牌菜,同時提供多款精緻嘅日本料理。餐廳嘅裝潢充滿明治時代嘅風格,木質嘅桌椅、燈籠同埋掛畫,都令人有種置身於日本嘅感覺。一張長形居酒屋吧枱可以容納 10-12人隱密親切嘅氣氛,好有日本居洒屋情調。我同朋友食咗下午茶😂,唔太餓,又想食下野坐下傾下計,所以就叫咗5樣嘢食。磯煮鮑魚 🌊我哋第一樣就叫咗磯煮鮑魚,師傅用咗日式醬油同同昆布慢火炆煮,除咗保持到鮑魚鮮嫩嘅肉質,而且醬汁鮮甜香濃,凍凍地特別開胃,係一個好出色嘅前菜🥰。手做免治雞肉棒燒 🍗雞肉棒由新鮮雞肉同埋雞軟骨製成,雞肉細滑多汁,雞軟骨則帶有啖啖嘅彈性😋,再蘸埋佢哋特製嘅蛋漿,入口滑溜而又蛋香四溢🤙🏼。阿波美雞翼 🐓阿波美係日本走地雞品種所以肉味較濃同彈牙。以熟成抽真空方法處理再室溫存放就算燒過仍然鎖住肉汁,外皮香脆雞肉嫩滑,好好食!松葉蟹甲羅燒 🦀松葉蟹甲羅燒係用新鮮松葉蟹製成,蟹肉蟹膏🦀好豐富,上面仲有咸香嘅三文魚籽,味道濃郁,連埋附上嘅鱈魚乾一齊食,味道口感會更加豐富☺️。特色天婦羅拼盤 🍤拼盤包括有大蝦🍤、魚🐟、紅蘿蔔🥕、蘑

磯煮鮑魚 🌊

手做免治雞肉棒燒 🍗

阿波美雞翼 🐓

松葉蟹甲羅燒 🦀

特色天婦羅拼盤 🍤
拼盤包括有大蝦🍤、魚🐟、紅蘿蔔🥕、蘑菇🍄和茄子🍆。最特別嘅係大蝦,入邊有紫菜包住海膽,海膽非常鮮味,外脆內軟,層次豐富😍。

💁🏻‍♀️居酒屋食物質素好好,每道菜用嘅用料都好新鮮,上菜時仍出煙,熱辣辣🔥。由於餐廳喺百年歷史建築入面,所以隱蔽得嚟又非常有特色☺️。 收工想要好好地放鬆一下同朋友小酌一杯 🍶,呢度係一個唔錯嘅選擇。👍🏻
2023-05-21
  • 松葉蟹甲羅燒
  • 手做免治雞肉棒燒
2023-05-20 57 views
朋友係灣仔返工推介一間新開的居酒屋,無論裝修佈置座位都好”日”, 食物亦好有驚喜。前菜-有橋頭同苦瓜,都係自家漬的,姐特別歡喜苦瓜,清新開胃解膩一流辣汁花螺-十分入味!辣汁唔會太辣,係香甜的辣。-花螺新鮮彈牙免治雞肉串-雞味好濃,整體唔會散收收,口感恰到好處-沾上日本蛋黃,完美的蛋白質組合和牛三文治-用左A5北海道的和牛,師傅燒得好出色,外焦內juicy, 牛脂豐富牛味亦好濃郁-餐廳對麵包亦好講究,麵包係酥脆口感嗰種,用牛油燒後金黃色好香好脆馬友一夜干-真心會為左一夜干而再幫襯!師傅自家漬製, 新鮮唔係雪藏貨 -馬友大大條,二至三人食都夠,重點係唔會死鹹,真的食到馬友鮮味。-師傅功力了得,燒得好好,金黃脆口

前菜

辣汁花螺
-十分入味!辣汁唔會太辣,係香甜的辣。
-花螺新鮮彈牙

免治雞肉串
-雞味好濃,整體唔會散收收,口感恰到好處
-沾上日本蛋黃,完美的蛋白質組合
免治雞肉串

馬友一夜干
-真心會為左一夜干而再幫襯!師傅自家漬製, 新鮮唔係雪藏貨
-師傅功力了得,燒得好好,金黃脆口

2023-05-16 52 views
二訪 maison meiji 試最新居酒屋我諗呢間大家都唔會陌生,之前去過試佢地fine dine,質素好好,所以聽到佢地話隔離終於都開我地又去再試試了~ 一如以往裝飾古典,居酒屋係長bar 枱設計所以大家可以望到師傅整野食~ 至於野食方面,暫得得一個單點 menu,所以款式上未算有太多野揀~📍燒白鱔白鱔肥美肉厚無碎骨,而且燒到外皮香脆~ 📍手做免治雞肉棒燒每次去居酒屋既必點 item,雞肉棒雞肉同雞軟骨比例剛好,雞肉入口仍然保持肉汁,啖啖肉之餘仲有口感,食嘅時候蘸埋蛋漿入口就更滑溜~ 📍松葉蟹甲羅燒甲羅燒啖啖蟹肉加埋蟹膏鹹甜適中、鮮味濃郁,食既時候連埋鱈魚乾配搭黎食就剛剛好📍和牛三文治:厚切吉列和牛口感好軟滑~再加埋秘製醬汁,好好味!📍鹿兒島豬肉卷燒飯團賣賣比想像中高級~飯團用咗鹿兒島黑毛豬肉卷住飯團再烤過,豬肉香脆而唔油膩,飯團軟硬適中剛剛好~
二訪 maison meiji 試最新居酒屋

一如以往裝飾古典,居酒屋係長bar 枱設計

📍燒白鱔
白鱔肥美肉厚無碎骨,而且燒到外皮香脆~

📍手做免治雞肉棒燒

📍松葉蟹甲羅燒

📍鹿兒島豬肉卷燒飯團
2023-05-16 46 views
灣仔藍屋大家應該唔會太陌生但原來灣仔仲有綠屋不過大部份年輕人都應該無見過因為綠屋經過不斷活化改造標誌性嘅綠色外牆已經變成白色而呢十幢被評為二級歷史建築嘅戰前樓宇亦被活化成公共休憩空間並改名為M7提供零售同餐飲商店今次去到位於1樓嘅明治居酒屋感覺似係由三間風格不同嘅餐廳共營一入門口係珈琲店內堂係日式餐廳最內部係居酒屋居酒屋地方唔太大有十來個吧枱座位由一位廚師主辦串燒同熱食我地揀左幾款輕食同串燒試試崎玉味噌炸薯仔味噌味香濃炸薯仔外皮焦焦內裏軟糯柚子胡椒酒煮大蜆柚子胡椒酒清甜大蜆肉厚無沙手造免治雞肉棒燒蘸上鮮鮮蛋令雞肉棒更滑溜雞肉棒唔死實入口有少少軟骨少少爽口阿波美雞翼雞味濃郁皮脆肉嫩~和牛三文治和平略煎到剛好熟的粉紅色入口軟淋同外層脆口多士成強烈對比好味道!
灣仔藍屋大家應該唔會太陌生

同外層脆口多士成強烈對比
好味道!
2023-05-11
2023-05-16 331 views
喺灣仔一棟重新修建的舊建築內隱藏住一間隱世日本餐廳。餐廳主打明冶時代風,充斥着舊日本洋食屋的風格,好有格調。晚上以串燒、日和鄉土料理為主。芥末風味薯仔沙律薯仔上面加上芥辣,輕微辣辣地幾刺激。沙律菜托底。手做免治雞肉棒燒手工做的好有誠意,免治雞肉帶點肉汁,口感軟綿。白鱔串好厚肉,有柚子香,皮脆肉質爽口。野菜串燒拼盤野菜配搭比較特別,有秋葵、大蔥,洋蔥同白果,外邊比較少食。松葉蟹甲羅燒唔會太鹹,超多蟹肉份量足而日好鮮味。特色天婦羅拼盤有大蝦、沙追魚、墨魚、蟹柳和茄子。亮點係大蝦,吾只大蝦咁簡單,入邊有紫菜包住海膽,海膽非常鮮味,外脆內軟,層次豐富。金星豚肉泡飯湯底由芫荽同蜆熬製而成,十分鮮味。牛蒡絲、芫荽、蘿蔔片,薄切豚肉為主要材料,美味又健康。
喺灣仔一棟重新修建的舊建築內隱藏住一間隱世日本餐廳。
芥末風味薯仔沙律
薯仔上面加上芥辣,輕微辣辣地幾刺激。沙律菜托底。
手做免治雞肉棒燒
手工做的好有誠意,免治雞肉帶點肉汁,口感軟綿。
白鱔串
好厚肉,有柚子香,皮脆肉質爽口。
野菜串燒拼盤
野菜配搭比較特別,有秋葵、大蔥,洋蔥同白果,外邊比較少食。
松葉蟹甲羅燒
唔會太鹹,超多蟹肉份量足而日好鮮味。
2023-05-08
2023-05-12 202 views
之前行街經過見到這座古式建築物,入了去行有特色藝術品,見玻璃門,推門入去看,是一間日本餐廳,裝修有特色,今晚同朋友入了去吃,坐下看了餐牌叫了芥末風味薯仔沙律少少辣辣地,好香薯仔味,菜好鮮鮮菜味,唰唰聲,口感特别松葉蟹甲羅燒少見,用半個蟹殼盛載上蟹肉,絲絲幼滑,入口特別鮮蟹肉香味,蟹肉搽在脆脆餅乾上,有另一番味道手做免治雞肉棒燒有特色,雞肉棒盛載在搽滿蛋黃石鍋上,雞肉烤過,入口特别軟霖同嫩滑,點埋蛋黄一起吃,有好香鮮蛋黄味又有雞香味,好搭配白鱔串咬一口濃香鮮鮮魚味,膳肉爽滑,不重魚腥味,平時怕吃重腥味魚,可以一吃特色天婦羅拼盤每款炸到金黄色,蝦極有海鮮鮮蝦味,沙追魚塊有鮮甜魚香味,蟹柳同墨魚,厚身,新鮮蟹味同墨魚香味,脆卜卜,爽口野菜串燒拼盤豆角/秋葵/洋蔥/大蔥/白果/生芋豆角同秋葵,爽脆,好鮮鮮香甜豆味,辣辣地,好有口感,洋蔥同大蔥,大片,濃郁蔥香味,醒胃感,白果同生芋,粒粒爽甜彈牙金星豚肉泡飯少見,份量適中,飯好軟熟,重鮮甜飯香味,飯湯底用好新鮮芫茜同蜆煮出來,豚肉薄薄,肉味特香同嫩滑,味道有特色
芥末風味薯仔沙律

少少辣辣地,好香薯仔味,菜好鮮鮮菜味,唰唰聲,口感特别

豆角/秋葵/洋蔥/大蔥/白果/生芋
野菜串燒拼盤 豆角/秋葵/洋蔥/大蔥/白果/生芋

2023-05-03
$388.5 (Dinner)
野菜串燒拼盤 豆角/秋葵/洋蔥/大蔥/白果/生芋
2023-05-11 58 views
朋友喜歡日式料理,帶我來吃她收藏許久的居酒屋。師傅見我們研究MENU很苦惱,主動推薦了我們吃馬友一夜乾及本日特色佐酒小食--長崎真蠔,我們另點了鹿兒島豬肉卷燒飯團及手做免治雞肉棒燒。長崎真蠔友人懷孕不便吃生蠔,師傅說可以燒熟,肉質飽滿結實,味道鮮甜。手做免治雞肉棒燒免治雞肉棒烤得焦香,吃嘅時候蘸上蛋漿,入口甜蜜順滑。鹿兒島豬肉卷燒飯團鹿兒島的豬肉卷住飯團再烤,豬肉焦香微脆。用生菜包著紫蘇葉同吃,更添風味。馬友一夜乾 第一次吃一夜干,魚身烤得金黃,魚肉鮮香味濃,雖配有醬汁但我更喜歡原汁原味!師傅說炸鮑魚也是他們的招牌菜,下次來可以試試!
朋友喜歡日式料理,帶我來吃她收藏許久的居酒屋。

長崎真蠔

手做免治雞肉棒燒
免治雞肉棒烤得焦香,吃嘅時候蘸上蛋漿,入口甜蜜順滑。
鹿兒島豬肉卷燒飯團

馬友一夜乾
師傅說炸鮑魚也是他們的招牌菜,下次來可以試試!
2023-05-10 40 views
原來打卡cafe Maison Meiji 一直隱藏了一個神秘空間,現打造成居酒屋,裝潢依舊以日本明治時期風格為概念,洋溢着懷舊風情。芥末風味薯仔沙律 ($58)芥末味道濃郁且帶微辣,但不嗆喉,刺激醒胃,令沙律味道更豐富,增添另一番風味。磯煮鮑魚 ($88)肉質柔嫩爽彈,略帶甜味,非常開胃。手做免治雞肉棒燒 ($68)口感軟綿且帶嚼勁,入口多汁鮮美,再沾下蛋黃,肉質更嫩滑可口。柚子胡椒酒煮大蜆 ($98)蜆肉大隻嫩滑,加入柚子胡椒,令味道更加芳香。大阪味噌煮牛筋 ($98)牛筋軟嫩入味,味噌醬搭配得恰到好處,鹹中帶甜,滋味無窮。和牛三文治 ($218)和牛肉質柔軟,充滿肉汁,食得滿口油香,配上酸甜醬汁,平衡了和牛的油膩感兼提升肉味。
芥末風味薯仔沙律 ($58)
磯煮鮑魚 ($88)
肉質柔嫩爽彈,略帶甜味,非常開胃。
手做免治雞肉棒燒 ($68)
柚子胡椒酒煮大蜆 ($98)
蜆肉大隻嫩滑,加入柚子胡椒,令味道更加芳香。
大阪味噌煮牛筋 ($98)
牛筋軟嫩入味,味噌醬搭配得恰到好處,鹹中帶甜,滋味無窮。
和牛三文治 ($218)
2023-05-09 41 views
與小鳥胃的友人聚會,居酒屋是其中一個好選擇。灣仔這間居酒屋新開張不久,鄰近友人工作的地方,一於就它了!本日特色佐酒小食 $78師傅說每次來都不一樣的,有時是和牛,有時是海鮮,今次供應的是長崎的真蠔,肉質肥美結實,口感彈性嚼勁。阿波美雞翼 $58/pc阿波美雞出名脂肪含量低,燒過後外皮金黃香脆,沒半點油膩,肉質紮實彈牙,滿滿的肉汁一咬而瀉。師傅送的蘿蔔煮入口清甜沒有苦澀味,不錯!鹿兒島豬肉卷燒飯團 $78原以為是普通的三角形飯團,原來是豬肉包著飯團燒,用生菜包著,配上紫蘇葉同吃,入口清新而滿足~特式天婦羅拼盤$188有茄子、魷魚,最新穎的是用紫菜包著海膽與鮮蝦,外皮金黃,皮薄且鬆脆,絲毫不油膩!馬友一夜乾 $188馬友是我最最喜愛的魚,喜歡它的油香細膩,而這種油脂豐腴的魚最適合製成一夜乾~魚身外乾內濕富有彈性,肉香比鮮吃更濃,油脂與香氣俱備不愧為餐廳的招牌~店員很親切,食物品質上佳,相當推薦!
與小鳥胃的友人聚會,居酒屋是其中一個好選擇。
灣仔這間居酒屋新開張不久,鄰近友人工作的地方,一於就它了!
本日特色佐酒小食 $78
師傅說每次來都不一樣的,有時是和牛,有時是海鮮,
今次供應的是長崎的真蠔,肉質肥美結實,口感彈性嚼勁。
阿波美雞翼 $58/pc
阿波美雞出名脂肪含量低,燒過後外皮金黃香脆,沒半點油膩,
肉質紮實彈牙,滿滿的肉汁一咬而瀉。
師傅送的蘿蔔煮
入口清甜沒有苦澀味,不錯!
鹿兒島豬肉卷燒飯團 $78
原以為是普通的三角形飯團,原來是豬肉包著飯團燒,
用生菜包著,配上紫蘇葉同吃,入口清新而滿足~
特式天婦羅拼盤$188
有茄子、魷魚,最新穎的是用紫菜包著海膽與鮮蝦,
外皮金黃,皮薄且鬆脆,絲毫不油膩!
馬友一夜乾 $188
馬友是我最最喜愛的魚,喜歡它的油香細膩,
而這種油脂豐腴的魚最適合製成一夜乾~
魚身外乾內濕富有彈性,肉香比鮮吃更濃,油脂與香氣俱備
不愧為餐廳的招牌~

店員很親切,食物品質上佳,相當推薦!
2023-05-05 49 views
今晚嚟到呢間日式居酒屋,料理有別於一般,比較有鄉村地方食物嘅影子,不會太過浮誇,平實而又有創新創意。磯煮鮑魚非常軟熟,啖啖散發出優香。白鱔串火喉控制得宜,外脆肉嫩,惹味。煮牛筋不只牛筋咁簡單,還有配菜蘿蔔,紅蘿蔔,蒟蒻……….入味。鹿兒島豬肉卷燒飯團豬肉絕無臊味,跟醬汁好夾。飯團吸收到豬肉嘅脂香,特別好味。崎玉味噌炸薯仔味噌濃而不膩,配薯仔一流。手工煎蛋拌白飯魚仔有蛋香又軟熟,白飯魚仔又有營養,正!

磯煮鮑魚
非常軟熟,啖啖散發出優香。

白鱔串
火喉控制得宜,外脆肉嫩,惹味。

煮牛筋
不只牛筋咁簡單,還有配菜蘿蔔,紅蘿蔔,蒟蒻……….入味。

鹿兒島豬肉卷燒飯團
豬肉絕無臊味,跟醬汁好夾。飯團吸收到豬肉嘅脂香,特別好味。

崎玉味噌炸薯仔
味噌濃而不膩,配薯仔一流。

手工煎蛋拌白飯魚仔
有蛋香又軟熟,白飯魚仔又有營養,正!

2023-04-27
$400 (Dinner)