2024-05-13
灣仔呢個OL集中地雲集唔少茶餐廳、兩餸飯,如果有聚會、見客或者lunch time想食得decent一啲,可以去到莊士敦道嘅樓上🇭🇺意大利餐廳@ama.ristorante。餐廳樓底好高,牆身播放住意大利風景影片,加上雅緻嘅座椅及格局,整體環境好舒適🥳Business set lunch有幾款主菜選擇,好似牛扒、魚柳、意大利麵、飯等等,重點仲有任食前菜😍可以食到唔同意大利經典冷盤、凍海鮮,學下意大利人咁chill住過lunch time😎Business Set Lunch🦀All you can eat Antipasti 精選意大利前菜前菜係任食,張枱望落唔係好大但選擇都幾多,沙律、烤雜菜、蟹鉗、翡翠螺、火腿、煙三文魚、芝士、蛋餅、水果等應有盡有,而且水準平均地好👏🏻👏🏻強烈建議餐廳可以推出淨係任食前菜嘅set😆😆龍蝦鉗細細隻但啖啖肉,食得出好新鮮😋;橄欖八爪魚好食,🐙八爪魚好腍;burrata cheese絕對係我至愛😛餐廳無乜加調味,味道比較清;火腿質素都幾靚;翡翠螺同青口都幾鮮味。🍞麵包、是日餐湯隨餐附送一大籃香軟具麵粉香嘅麵包,可以點橄欖油同黑醋食。餐湯係味道好濃郁而且好足
Business Set Lunch
🍞麵包、是日餐湯
隨餐附送一大籃香軟具麵粉香嘅麵包,可以點橄欖油同黑醋食。餐湯係味道好濃郁而且好足料嘅雜菜湯,裡面仲有花生,但出奇地無違和感😆
🥩炭燒草飼意大利肉眼牛扒配洋蔥提子乾醬
外層帶點炭香焦香,熟度冇得自己揀,熟咗少少不過都有肉汁唔會太柴😗
🍝龍蝦小黃瓜扁意大利麵及車厘茄醬
意粉al dente,番茄醬酸酸咪咪而且幾濃郁😋龍蝦肉份量都幾多,而且好新鮮彈牙,啖啖肉。就算前菜食到飽晒都忍唔住清晒成碟🤪
🍮意大利麵包布丁配雲尼拿雪糕及朱古力醬
超級邪惡嘅甜品😈😈濕潤軟熟嘅麵包布丁加上濃濃朱古力醬,好在朱古力醬唔會太甜,配以雲呢拿雪糕🍨一冷一熱好過癮。
☕️咖啡或茶
作為意大利餐廳,咖啡都有返咁上下水準,cappucino好香濃👍🏻
人均消費:$530
推介指數(10分為滿分):8分