2023-05-20
咁啱黎開灣仔,得知新開咗呢間麻糬麵包專門店起天橋下面,天仁茗茶隔離嚟到已經見唔少人買,不過仲未有長龍,可能遲啲多啲報道就有🤫足足有六種口味:原味、朱古力、肉鬆、紫薯、斑斕、綠茶紅豆每款都有有菠蘿皮或者冇菠蘿皮,變相有12隻款!要視乎運氣同銷售,今日去都冇晒肉鬆,芝士、紫薯、斑斕都去得快⚡️好在有不斷焗同「補貨」-所有麻糬波波圓轆轆大大粒(梅窩麻糬王同James bonbon之間)屬於非常軟糯type而唔係外脆內軟type,應該落咗好多木薯粉,超煙煙韌韌 (暫時食過最煙靭係佢)😋鍾意mochi一定鍾意呢個一拎上手已經feel到好重手,滅落非常有「韌力」,絕對唔係空心👍🏻雖然唔係熱辣辣出爐,但都係新鮮製造,加上呢個唔熱食仲好,所以我返屋企都冇焗熱食▶️ 紫薯麻糬 ($7)成嚿都超紫💜應該用咗唔少紫薯粉係三款入邊唯一冇餡料嘅麻糬波波,亦因為咁樣最煙靭最mochi最dense有趣地食落唔係紫薯味,反而有泰式甜品椰汁紫米味😮好有驚喜!如果期望紫薯可能會失望,但自己覺得呢個味道幾好食幾特別 (佢應該改名)▶️ 斑斕麻糬 ($7)唔係第一間出斑斕味麻糬波波呢個入邊有唔少一粒粒溶溶地嘅朱古力碎🍫形成朱古力醬
起天橋下面,天仁茗茶隔離
嚟到已經見唔少人買,不過仲未有長龍,可能遲啲多啲報道就有🤫
足足有六種口味:原味、朱古力、肉鬆、紫薯、斑斕、綠茶紅豆
每款都有有菠蘿皮或者冇菠蘿皮,變相有12隻款!
▶️ 紫薯麻糬 ($7)
成嚿都超紫💜應該用咗唔少紫薯粉
有趣地食落唔係紫薯味,反而有泰式甜品椰汁紫米味😮好有驚喜!
▶️ 斑斕麻糬 ($7)
唔係第一間出斑斕味麻糬波波
呢個入邊有唔少一粒粒溶溶地嘅朱古力碎🍫形成朱古力醬效果
味道方面完全冇斑斕味,俾濃濃嘅朱古力味蓋過咗🤥
可能冇朱古力碎仲好,因為斑斕本身清香,好在朱古力唔太甜
唔知真正嘅朱古力味同呢個會有咩分別呢?
▶️ 綠茶紅豆菠蘿皮麻糬 ($8)
佢哋最新口味✨一去到成間店散發出嚟就係綠茶香味👃🏻
特登揀咗個有菠蘿皮試吓~
食落綠茶味超芳香🍵食完個口仲有少少「餘韻」(唔係抹茶味所以冇甘苦味)
紅豆味道亦好出,唔算大粒但幾有質感🫘
菠蘿皮比較失色🥲本身已經好薄,食落完全唔脆,做唔到菠蘿皮效果,加咗好似冇加咁,反而令到麻糬波波甜咗啲 (又或者綠茶紅豆本身就係三個口味入邊最甜嗰個)
個人覺得可以唔使揀菠蘿皮,普通仲好食
味道方面有少少失望嘅,感覺真實味道同名唔同,但麻糬波波質感做得好
會推介大家食紫薯(椰汁紫米)味,亦可以試綠茶紅豆,不過就未必需要叫菠蘿皮
服務都可以,非常快手
拎到返屋企麻糬波波冇扁冇爛
價錢來講可以話抵食,$7已經買到一粒,全部口味同價
最好係唔使一袋咁買或者至少買幾多粒,咁就可以買唔同味道,一次過試多啲😙