2025-02-06 0 views
今日晏晝去咗灣仔嘅黑龍拉麵食午餐,呢間拉麵店雖然唔算好大,但勝在夠地道,充滿日本風味!餐廳裝修簡約,座位唔算多,但乾淨整潔,坐得幾舒服。湯底濃郁得嚟唔會過鹹,豚骨香味十足,飲落去好順喉。拉麵嘅麵質彈牙,掛湯能力強,每一啖都充滿湯汁嘅精華。叉燒肥瘦適中,入口即化,溏心蛋煮得剛剛好,蛋黃流心,味道香濃,真係令人食到好滿足!朋友就試咗個,湯底清甜得嚟帶少少醬油香,味道比豚骨拉麵清淡啲,但依然好有層次。配料方面,叉燒同溏心蛋同樣出色,整體水準唔錯。另外,我哋仲試咗個,餃子皮煎得香脆,內裡肉餡多汁,配上醋汁一齊食,味道更加豐富。唯一可以挑剔嘅係,餐廳嘅座位比較窄,繁忙時間可能要等位。不過,以咁嘅價錢同食物質素,性價比都算高,值得一試!