2020-12-11
和牛控必去 🐮 食和牛一定要係燒烤或者去打邊爐嘅,去位於灣仔嘅Mashi No Mashi 都又可以食到好好食嘅和牛沾麵!其實佢個地點都幾隱蔽, 正常人即使行過佢門口未必知佢係食咩。想去嘅朋友記住留意番,即使堂食都好,記住係要買咗飛先會安排入座嘅編號! 聽講好似話碧咸都專程嚟食,咁我哋當然食晒佢嘅特製和牛沾麵 同埋和牛丼喇!首先講特製牛沾麵先,佢麵底預設嘅份量係150g,對於男士來講略嫌有啲唔夠,但女士來講就啱啱好。 個沾汁充滿着濃濃嘅牛肉味,入面仲有啲和牛粒,喺出邊好少有既味道,而且溫度非常之熱,唔會食食吓就凍哂。我就比較鍾意食冷沾面,而餐廳嘅冷沾面真係會用凍水過冷河,唔似一般餐廳淨係會用室溫水,咁樣一冷一熱食就好正。沾面上面既薄切既火灸和牛,同牛肉丼牛肉有少少唔同,我就覺得牛肉上面嘅牛肉比較好食。雖然味道好唔錯,但係到尾段就覺得個沾汁似有啲鹹,所以後加左一杯嘢飲🤣🤣牛肉丼黎講,佢所用嘅嘅牛肉明顯比沾面嘅厚同埋高質,有真係入口即溶嘅感覺,同埋上面個蛋黃令個賣相加咗唔少分。但我覺得個飯就略嫌比較黏身同埋少,感覺就好似食緊壽司飯,比較硬同埋難消化。雖然配上左蛋黃汁令到個牛肉丼混合左油香同
牛肉丼黎講,佢所用嘅嘅牛肉明顯比沾面嘅厚同埋高質,有真係入口即溶嘅感覺,同埋上面個蛋黃令個賣相加咗唔少分。但我覺得個飯就略嫌比較黏身同埋少,感覺就好似食緊壽司飯,比較硬同埋難消化。雖然配上左蛋黃汁令到個牛肉丼混合左油香同埋蛋香,但個飯實在太黏太硬,呢方便就有少少扣分。
今次我哋就冇食好多人推薦嘅和牛餃子,因為個價錢非常之貴同埋已經飽飽地,希望下次有機會食下。
*廚房會喺上菜之前問你 “Ready? “,因為佢哋個招牌動作就係會喺上菜之前叫你幫佢哋影張好chok既相, 不過睇多幾次就好似好尷尬咁樣🙈