2024-12-19 118 views
今日同朋友黎到一間隱世日式居酒屋食lunch ,店內裝潢以木色作主色調,座位寬敞舒適。六角魚生飯定食:賣相吸引,色彩繽紛,好足料,有三文魚、海膽、油甘魚、蟹子、玉子、青瓜、黃蘿蔔… 每款刺身都有,岩晒有選擇困難症既我呀,刺身鮮甜爽口,海膽入口即化。自選烏冬定食(附加州卷):可選牛肉、雞扒或者吉列豬扒,我地㨂左雞扒定食,雞扒上枱時,巳預先切件,食起上黎就好方便,雞扒烤到外層焦香酥脆,咬落外脆內軟,肉嫩多汁;烏冬軟硬適中,煙靭彈牙;粟米天婦羅:天婦羅外脆內軟,食落層次感豐富,粟米鮮甜可口;明太子青椒天婦羅:辣度唔會好刺激,食落酥脆口感。麵豉湯熱辣辣;茶碗蒸非常滑溜,好落好暖胃;最後來到甜品時間,豆腐味同芝麻味既雪糕,劃上完美的句號,好滿足。🔎六角 (灣仔)📍灣仔光明街6號地舖

六角魚生飯定食:

自選烏冬定食(附加州卷):

粟米天婦羅:
天婦羅外脆內軟,食落層次感豐富,粟米鮮甜可口;

明太子青椒天婦羅:
辣度唔會好刺激,食落酥脆口感。

麵豉湯熱辣辣;
茶碗蒸非常滑溜,好落好暖胃;

🔎六角 (灣仔)
📍灣仔光明街6號地舖