2022-11-01
今晚係公司OT到8:30pm左右先走🥲, 本身打算搭車番屋企附近先食野, 但由於太肚餓既關係, 所以急急腳衝去搵野食。但可惜沿路見到好多間茶餐廳 / 冰室都已經準備關門 😖 (唔講唔知宜家D餐廳都收得幾早) 好彩最後係灣仔呢間拉麵店依然營業, 救左我一命!其實我成日都會經過呢間拉麵店, 不過今次係第一次食。店面唔算大, 我目測大概座到15個人左右, 係日本拉麵店果種L型枱, 每個客人都可以睇住師傅煮拉麵既過程。座位前有冰水&凍麥茶俾客人自己斟; 枱面仲有一個小紙袋俾客人裝口罩&其他垃圾 (例如: 抹完嘴的紙巾), 都幾貼心同衛生。 蝦味噌拉麵 ($90)湯底簡直一流! 鮮味濃郁之餘又唔肥膩, 係我食過數一數二既好味道。拉麵係幼麵, 好掛汁,但唔會太淋。除左本身既主角櫻花蝦之外, 仲有粟米粒, 蔥粒, 紫菜, 同埋3塊好好味既叉燒! 好欣賞呢度既叉燒同拉麵分開碟上, 叉燒的油香同湯底唔會混埋一齊, 互相影響各自的味道。個叉燒應該本身有醃過, 加上上碟前燒製過, 將豬肉入面的油分逼左出黎, 油香十足之餘, 肉質又唔會鞋, 軟硬適中。雖然有少少邪惡, 但真係好好味。
蝦味噌拉麵 ($90)