2023-09-22
尼間自助火鍋店正好在家附近,同細妹唔想自己煮飯就落來食。入來時段正好,唔使等位,點佐花雕雞湯底同M5M8和牛set。好快脆就上左湯底,牛肉是手機掃code落單。花雕鸡汤底的味道好濃郁,雞另上。M5和牛一份有三四片,片得好薄,落鍋幾秒容易熟,啱肚餓人士可以馬上開餐~肉比較瘦,肥肉少,唔驚熱量超標。碌熟後可以加麻醬或簡單滴少少豉油就好好味。M8臀腰肉心肉更大塊,肥瘦相間,同樣厚薄合適,唔使等好耐就有得食,都幾好味😋封門柳的肉比較細,可以用濾勺來碌。蔬菜種類真是勁多~生菜、菠菜、娃娃菜、油麥菜、西洋菜、豆苗等葉菜,有蘿蔔、萵苣、山藥、蓮藕等莖葉菜,菇類品種也豐富。樣樣來一啲,食得勁滿足。抵讚的是丸類有好多特別的種類。豬肉丸、牛肉丸尼滴普通種類都做得唔錯。有個芥末牛肉丸真是做得好味,芥末量剛剛好,唔會太辣太嗆,同牛肉丸的味道配搭得perfect。小食種類都豐富,有炸魚皮、薯條、燒賣、魚蛋等多種選擇。雪櫃裡的飲品自助,有番石榴檸檬綠茶、紅豆薏仁水尼兩樣我的最愛😍其他無糖的有洛神花茶、桂花烏龍、罐裝烏龍茶等,照顧晒唔同口味的需求。