2018-07-25 74 views
有位朋友對火鍋情有獨鍾,加上係荃灣附近番工同時又係一位路痴,所以最後決定去番荃灣個頭同佢一聚,去左一間叫做常滿既火鍋店。地點唔太難搵,所以好快就去到啦~環境非常乾淨同埋冷氣非常夠,因為食火鍋冷氣唔夠凍就會食到好熱會好唔方便!坐底之後已經好快有侍應姐姐神速咁幫我地準備好醬料架。好等我地可以自行配搭自己喜愛既醬料,相當細心,抵讚!睇左一陣餐牌,以下就係今晚食既美食!湯底方面 酸菜白肉鍋 其實酸菜白肉係東北菜名菜之一。酸菜即係鹹酸菜,放去做湯底最好不過。因為醃製後味濃,放去做湯底唔洗過份調味就食到酸鹹味。可能多水既關係,味道恰到好處!食到酸菜既少少甜味,冇咩化學味。白肉即係五花肉,見到肥瘦橫間一致就係豬肉就係正宗既五花肉!食落口肥而不膩!配任何肉食,菜都非常開胃!秀珍茹聞上去有少少草腥味,正常既菇應該有既氣味,冇爛冇黑色,絕對係靚仔!份量如果多番少少就會比較好,放係湯底煮一陣就好快熟,菇類吸收左湯汁既酸甜味,令到個菇味道更加出,咬口爽而不硬用黎清一清腸胃最好不過!手打墨魚滑蝦滑雙拚 賣相吸引!一灰一白既顏色既蝦滑同墨魚滑分別放係一個半圓既木桶上面,墨魚滑同蝦滑都有打到起膠,幾痴住個木桶。都要

湯底方面 酸菜白肉鍋
秀珍茹
手打墨魚滑蝦滑雙拚
賣相吸引!一灰一白既顏色既蝦滑同墨魚滑分別放係一個半圓既木桶上面,墨魚滑同蝦滑都有打到起膠,幾痴住個木桶。都要讚一讚廚房既師傅,分別係木桶底部油一左一層油,好等食客容易將蝦滑墨魚滑放係湯中煮熟,味道尚算唔錯,爽滑跟彈牙都做到!果然冇令人失望!
冰豆腐
打邊爐一定要有冰豆腐!當佢吸哂湯汁,立即由味淡變惹味!汁香味鮮,冰豆腐好唔好在於水份壓得夠唔夠,加上本人對豆類食品要求都幾高,常滿都做得唔錯!豆腐夠乾身,唔夠乾身一放去湯入面一定散開,呢塊冰豆腐就好似一塊海棉咁!吸哂之前食材跟酸菜白肉既味道!加上豆味令到冰豆腐既味道更加豐富!

響鈴
雖然唔係即炸,但係都不輸其他知名火鍋店。聞上去幾香豆皮味,正正係響應有既味道,份量足夠四人食用,味道幾香豆味,食唔到油味,證明唔係擺左好耐既食材!

牛肉拚盤
壓軸之作。牛肉以一塊精緻既木盤呈上,更有專人介紹,擺設有經過精心舖排,別出心裁,獨具一格!有額外既裝飾,可見相當重視呢一盤牛肉食材,大走和風。以一間火鍋店黎講絕對係一大突破,令我大開眼界!盤上更有食法!牛肉刀功一流,唔係冰鮮,所以係一定要手切,分別有牛柳粒,牛池板,牛腩頭,牛胸,份量都幾足夠。味道各有千秋,整體有驚喜!令我改觀,如要一一介紹,恐怕會令大家會少左一份期待感,所以本人不會一一寫上!留待大家慢慢品嘗!

整體服務,禮貌,上至食材用料,下至醬料格都算中上水準。最令我欣賞係不論食材幾唔起眼都好,都會一一介紹,令我覺得雖然價錢唔太貴,但係禮貌至上係冇價。令我十分欣賞!呢點都值得我下次再去!