1K
2024-02-07 111 views
無論天氣冷或暖總係喜歡打邊爐,  今晚約了老友去旺角 一鍋堂 (瓊華中心),  地點旺, 交通方便.  店鋪門面闊, 有規模, 等候區設座位,  可先坐坐打打機.接待處,  安排座位又先叫點湯底, 好有效率.    湯底,  有十六種選擇, 我們揀了 [杏汁豬肺湯], 大家先逛自助食物區,  種類好多, 有涼拌小食, 沙律, 熟食.   打邊爐必備的有 炸魚皮 , 腸仔, 肉丸,  多到食吾哂.  擺設整潔衛生, 吃得安心.    熟食前菜, 炸春卷, 咖哩魚蛋, 熱辣辣,  還有粉, 麵.........飲品:  自助啤酒, 氣水, 果汁, 竹蔗水.... , 重有一鍋堂自家製 花果茶, 健康飲品.蔬菜放在雪櫃內.   有娃娃菜, 西洋菜, 油麥菜, 唐生菜, 菠菜, 菜心...................醬油配料, 有辣有吾辣, 可以自由添加.我們取了冰凍仙草清涼爽,   Soda water.店員介紹用 Q Rcode 電子點菜.  我們選了  , 用餐時間120 分鐘.    大家努力點餐, 食物很快便由專車送到, 用膠盒子盛載.食物款式多, 一一擺滿檯,  新鮮亮麗.電磁
等候區設座位,  可先坐坐打打機.
醬油配料, 有辣有吾辣, 可以自由添加.
我們取了冰凍仙草清涼爽,   Soda water.
店員介紹用 Q Rcode 電子點菜.  我們選了  [C  高級日本極上 安格斯牛小排套餐], 用餐時間120 分鐘.    大家努力點餐, 食物很快便由專車送到, 用膠盒子盛載.
食物款式多, 一一擺滿檯,  新鮮亮麗.
電磁爐很快熱.  杏汁豬肺湯,  潤肺止咳, 生津開胃,  湯內有豬肺, 杞子,  杏仁, 好滋潤, 又香甜.
極上 安格斯牛小排, 好新鮮,  顏色鮮嫩, 脂肪分佈平均,  滾兩滾就食得, 牛脂香味濃.
花雕浸安格斯牛肉, 日本產黑毛和牛, 精選進口牛板腱, 封門柳 ,  美國安格斯精選牛板腱, 牛魔王至愛.
極上 安格斯牛小排, 花雕浸安格斯牛肉, 日本產黑毛和牛, 精選進口牛板腱, 封門柳 ,
精選進口牛板腱
澳洲 M5 和牛板肉, 肉質 鬆軟, 入口即溶.
牛板腱, 牛味濃.
紐西蘭羊卷肉..........有牛有羊重有豬.....
紐西蘭羊卷肉
係時候品嚐一下海產,  有手切白鱔片,   脆肉鯇, 新鮮, 口感爽彈.
海蝦 好大隻,  還有海蜆.
手切白鱔片, 脆肉鯇, 海蝦 , 海蜆.
海蝦 好大隻, 新鮮爽彈,
吃海鮮最緊要新鮮!
養顏 花膠. 好大塊, 一於補補脾胃, 入口好滑.
花膠. 沙白
海蜆  無沙, 味鮮甜.
帶子,  味道鮮甜, 十分可口.
帶子
牛丸, 蝦丸, 墨魚丸,  丸子彈牙爽口.
牛丸, 蝦丸, 墨魚丸,
蟹籽手打蝦滑, 黑松露魚滑,  手工制作, 新鮮好味, 我們樣樣點齊, 食得滿意.
蟹籽手打蝦滑, 黑松露魚滑
食完火鍋,  還 有時間食雪糕.
飲杯咖啡, 精神哂 !!
餐廳 食物新鮮, 款式多至吃不完, 安排食物有糸統,  座位環境好, 是間理想火鍋店.
$330 (Dinner)
精選進口牛板腱
紐西蘭羊卷肉
手切白鱔片, 脆肉鯇, 海蝦 , 海蜆.
花膠. 沙白
帶子