我點了「九號」春卷小鍋米線($23)和西生菜($6)。有五大條魚肉餡的春卷,雲南小鍋米線配料超多,好味!灼西生菜麻麻地,問題出於D 菜本身質素惡劣,有發銹的菜腳。
同事點了「三號」腩肉小鍋米線($23)和菜心($6)。滷豬腩肉都爽滑幾似樣。點菜心比西生菜好丁點兒而已…。
春卷和腩肉果真是招牌貨,小鍋米線亦不賴,份量頗多,夠飽。唯湯汁超鹹超重味精和香料,累我的舌頭麻了一整個下午,災難。
=============================================
另:以下是小弟的不愉快經歷,不吐不快。
下大雨的週一中午,本想到「超級三文治」拿拿臨咁求其食完野,之後跑去銀行辦事。
但被一位同事拉去呢度!同事話:「速食店,半個鐘實食完,你仲有成九個字攪你D 銀行事務!」拍晒心口咁話好快食完,於是放棄去超快的「超級三文治」,步入呢間等到人儍的麵舖。
店子巳經坐滿,真正水泄不通,沙丁魚般!
於是兵分兩路,他去搵位,我去買票取食物:實行「裡應外合,殺個片甲不留」!
話咁快,同事在五分鐘內巳經搵到兩個靚位,惜食物仍未ready。約五分鐘後,我碗春卷小鍋米線和油菜攪掂,於是我拿拿臨去取回位。
以為同事那碗都應該好快攞得,於是我再跑出去櫃檯等,等呀等,再等多十分鐘都仲未叫領取,心感不妙。於是同櫃檯阿姐反映,阿姐答我無呢張票bor!不就是「漏單」,阿姐主動問我買咗什麼,即刻叫入面極速起份比我。結果,呢份只消三分鐘便ready!吹漲!
如果唔計漏單,十分鐘就有得食。但因為漏單,所以要多化十三分鐘,近五個字,浪費時間!!!
講真,我雖不太爽,但同事更唔好意思,他對我講咗至少五次「sorry」!唉,黑仔!結果只剩下廿分鐘到銀行辦事。