2023-02-21
2099 views
新年喇,又係要食啲乜糕物糕嘅時候。一時心血來潮,今年想食啲潮式糕點,就特登去上環呢間老字號買糕點過年。當我仲怕佢哋冇開門嘅時候,事實上佢哋喺忙到停唔到手,原來已經有好多人向佢哋訂咗糕點過年。我因為冇事先預訂,所以只能夠買佢哋當日未有被人預訂的糕點。因為時值午飯時間,睇到佢哋餐牌上有個炒潮式糕粿,我已經好耐冇食呢樣嘢啦,於是就嗌咗一碟當作午餐。記得阿叔仲望咗我一眼,話「好喇,我炒俾你啦!」,都唔知喺唔喺本來都唔準備開爐。我等咗一陣碟嘢至上枱。糕粿喺東南亞一帶,尤其是在星、馬係一個非常普遍的食材,係由米漿同沾米粉溝水蒸出嚟的東西,佢嘅口感有少少似蘿蔔糕。潮式炒法,通常就係同啲雞蛋、韭菜、甜豉油一齊炒,係個非常之經濟又飽肚的食物。呢度嘅糕粿偏腍,阿叔炒出嚟嘅糕粿係好味嘅,只不過油膩咗啲,如果冇落咁多油可能會更加好。下次嚟呢度買嘢嘅時候會試吓佢第啲潮式小食。
下次嚟呢度買嘢嘅時候會試吓佢第啲潮式小食。