2011-03-12
10-3-2011近來差不多逢星期四晚都會到港島東食 dinner, 睇了呢度食評好似不錯, 今次嚟到炮台山試試呢度的越式三文治. 2 人叫了兩份法包套餐 ($35; 跟一杯飲品) 及一份鵝肝醬法包 ($20) share 食, 整體雖然不及佐敦 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2056040) 同中環 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2048849) 嗰兩間, 不過都食得幾滿意的:-原味法包配豬肉: 法包烘得熱辣鬆脆, 一咬即「剝落」, 結果食到成檯都係碎屑 豬肉係薄切腩肉, 肥比瘦多少少, 質地有點「啫喱糖」feel , 不過都幾滑溜; 其他配料有 standard 的漬紅蘿蔔絲, 青瓜絲, 洋蔥, 扎肉 etc, 最喜歡的亦繼續係漬紅蘿蔔絲, 清爽又酸酸甜甜, 實在開胃 黑麥芽法包配牛肉:「黑麥芽」法包一樣熱辣鬆脆及「剝落」, 牛肉掃上了燒汁, 質地有點似吉野家的又「一抽二 lung
黑麥芽法包配牛肉:「黑麥芽」法包一樣熱辣鬆脆及「剝落」, 牛肉掃上了燒汁, 質地有點似吉野家的又「一抽二 lung」, 不過食落肉味香, 醬汁亦惹味, 同酸爽蔬菜類配料一齊食, 比豬肉法包更好食.
鵝肝醬法包: 呢個就不及兩份 baguette sandwich 鬆脆; 鵝肝醬唔會係好靚的貨色可以理解, 不過份量又真係少咗 d, 結果只聞其香, 但未嚐其味, 可惜.
飲品跟了凍越式咖啡 (加 $10): 朋友試完「囧」咗 , 我就覺得呢杯接近「疑似芽莊」同類出品的味道 (即係點: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2057195), 雖然仍然幾苦, 不過越式咖啡嚟講已唔算啃了.
龍眼冰 (好似加 $4) 朋友就話「ok 啦」, 不過輪到我試完「囧」咗, 因為實在好甜.
環境就比較「屈質」, 食完快閃好了.
每人 50 幾蚊埋單, 食物雖然未到「值得專程來試」的地步, 不過嚟講呢頭的話都值得一試的.
>> 更多相關分享 @ http://locusttunghok.blogspot.com/2011/03/banh-mi.html