2021-08-07
🍽 神虎麺商店 (大角咀)大角咀埃華街74號大同新邨大成樓地舖神虎麺商店 (灣仔)灣仔大王東街6-16號安東大廈地舖🐽今次黎到大角咀呢間拉麵店!主要就係想試下傳說香港拉麵界最好食嘅日式炸雞!大家有睇開我嘅拉麵食評都知🐽好鍾意食日式炸雞,而呢度嘅炸雞果然有返兩道板斧,炸得香脆多汁!可惜嘅係拉麵嘅水準真是一般般!黑虎 $98(🧡🧡🧡)最基本的拉麵只有肉丸、木耳、薄叉燒及蔥等配菜,這次另加了$10的味付荀。這個價錢來說配菜略少,唔太抵食。配菜表現正常,手打肉丸帶有薑味,但口感不夠彈牙。叉燒肥瘦均勻,肉質還算鮮嫩可口。湯底黑蒜味不濃,但黑蒜油令豬骨湯的醇厚香濃帶上一些苦澀味,而且略咸🥲麵條粗度適中、微曲,不算太掛湯。神虎精選 $124 (🧡🧡🧡🤍) 精選拉麵係代表全部拉麵配料都會包含哂係呢碗拉麵入面,而當中比較突出嘅就係果舊肥肥嘅豚腩肉!經過炙燒後嘅肥豬肉,每口都充滿油脂香氣!而其餘嘅配料則表現平平,而神虎湯底則為最基本的豬骨湯,飲落是濃厚嘅豬骨味,但味道層次不足,亦冇加入魚介以提高鮮味,水準比較普通。炸雞 $48(🧡🧡🧡🧡)一路聽講係拉麵界最好食的炸雞,果然名不虛傳!首先係4件都大大舊!外
大角咀埃華街74號大同新邨大成樓地舖
神虎麺商店 (灣仔)
灣仔大王東街6-16號安東大廈地舖
黑虎 $98(🧡🧡🧡)
神虎精選 $124 (🧡🧡🧡🤍)
炸雞 $48(🧡🧡🧡🧡)
一路聽講係拉麵界最好食的炸雞,果然名不虛傳!首先係4件都大大舊!外皮又薄又香脆,鷄肉嫩滑多汁,每一口都好滿足!好脆!調味好足夠,好食得嚟唔會好咸,推薦!
辛辣大荳芽菜 $12(🧡🧡🤍)
正正常常的冷盤前菜,調味方面麻油味非常重,但不會太辣,口感爽脆。
(5分滿分,🤍=0.5分)
環境 :🧡🧡🧡🤍
價錢:🧡🧡🧡