2024-07-09 519 views
太埋無寫,以為按每幅圖寫完就係,原來呢到都要80,餃子係高分之作,表crispy肉juicy, 面就唔會以前,味濃係堅豚骨,有骨膠原感,黑虎無左以前既garlic味,杯水無左檸檬既refreshing
餃子
白虎
黑虎
餃子
白虎
黑虎
食物方面:海老虎⭐️⭐️⭐️⭐️蝦湯濃郁,但層次單一。最主要第一啖食到蝦味,之後就鹹味為主,香氣不足。黑虎⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️同伴友人叫左黑蒜油拉麵,黑蒜油香氣撲鼻而來😍 試左一啖好濃郁既黑蒜油同醬油味,亦都非常掛湯❤️ 推介!炸雞⭐️⭐️⭐️⭐️炸雞外脆內嫩,炸粉薄👍🏻 不過唔算好印象深刻,合格以上👍🏻服務方面:雖然係假日中午,但係去到都唔需要排隊。枱面已經擺左一塊濕紙巾,方便客人使用👍🏻

食物方面:

海老虎⭐️⭐️⭐️⭐️

黑虎⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

炸雞⭐️⭐️⭐️⭐️

炸雞外脆內嫩,炸粉薄👍🏻 不過唔算好印象深刻,合格以上👍🏻

炸雞

服務方面:

炸雞
  • 黑虎精選
2024-06-26 445 views
🐥炸雞塊見好多食評都推薦炸雞,果然名不虛傳!欣賞神虎嘅炸雞冇雞皮,炸粉唔厚,能保持外脆內軟,雞肉非常Juicy 。配上檸檬汁可減少油膩感(本身舊雞都冇乜油膩感覺),食起嚟幾清新。由於係即叫即炸,熱辣辣好正😌👅🍜海老虎配料甚為豐富,麵底亦好大,就算冇叫精選都覺得好飽。可惜湯底略鹹,一路食要一路飲水。叉燒亦比較韌和鞋。🍜黑虎精選 @Jason 配料比普通版多咗糖心蛋同伊比利亞豬腩肉,湯底係黑蒜豬骨湯,黑蒜味濃稠,糖心蛋流心正常發揮,豬腩肉肥瘦適中,表面火炙過,較香,比叉燒好味,肉丸較鬆散,麵同配菜份量十足,但一碗成$147,性價比略嫌不足。🥤綠茶可樂日本原樽進口,味道怪怪地,可一不可再。下次飲返正常可樂。店舖好多位,夠寬敞,拉麵店來說算坐得舒服。我哋唔係坐吧枱位(但係都近廚房),食完都有陣油煙味。怕油煙味嘅朋友,不妨坐近門口少少。
🐥炸雞

🍜海老虎

🍜黑虎精選 @Jason
黑虎精選

🥤綠茶可樂
日本原樽進口,味道怪怪地,可一不可再。下次飲返正常可樂。

2024-05-01 583 views
神虎麵商店每個月都會有期間限定嘅拉麵,而四月就有咖喱Soba,同埋大角咀店限定嘅好味醬油拉麵~ 今次兩款睇落都幾正,所以同朋友一人叫咗一碗😛•🥢 カレーSOBA (咖喱SOBA) $138 雖然佢個名係Soba,但係麵條好似同醬油拉麵嗰碗一樣,都係幼身微曲嘅拉麵~ 咖喱湯底係偏向濃厚同竭身,咖喱嘅香料味都幾濃郁,帶微辣,並非日式咖喱嗰重溫和同偏甜嘅,仲配咗番茄蓉同芝士碎,可以平衡到咖喱嘅香濃,令咖喱味道更有層次😛 吉列豬扒的炸皮厚薄適中,雖然浸腍咗,但吸滿咖喱湯都一樣好好食😛•🥢 好味醬油ラーメン (醬油拉麵) $96 醬油湯底睇落好清,但飲落幾鮮,唔會死鹹,仲有少少蒜油香,食落味道幾有層次😋 不過個拉麵係幼身微曲嗰種,口感較腍,同醬油湯好似唔算好夾🥲 叉燒有兩大片,唔會好肥,但係幾軟嫩~•🥢 炸雞塊 $58/4件每次嚟到都會忍唔住叫一份😛最近好似加咗少少價🤏🏼但好似仲多咗2件/4件嘅選擇~ 炸衣又薄又脆,而且唔係脆到𠝹口嗰種,真係外脆內嫩,少少油,但係好juicy!配埋蛋黄醬同檸檬汁都唔會太膩~

🥢 カレーSOBA (咖喱SOBA) $138
カレーSOBA

🥢 好味醬油ラーメン (醬油拉麵) $96

🥢 炸雞塊 $58/4件
好味醬油ラーメン
カレーSOBA
好味醬油ラーメン
2023-11-03 1509 views
灣仔同大角咀嘅其中一個共通點就係都有「神虎麵商店」🍜 而兩間鋪頭我都有去過,水準都平均~ 早兩個星期我同朋友就再去咗大角咀分店,見到有個十月期間限定嘅雞白湯,就一人叫咗一碗試吓😛 同埋原來兩間鋪頭嘅當月限定拉麵都有唔同架,而今次大角咀店嘅期間限定嘅白湯拉麵,睇返IG先知原來係之前喺灣仔店有出過,仲要反應幾好㖭~•🥢 熟成醬油白湯SOBA 岩手南部鳥 $148湯嘅表面有一層綿密嘅雞白湯泡沬,飲落口感順滑Creamy,雞味濃郁而且有層次,細味之下仲會滲出醬油味,兩者配搭得幾好,有啲驚喜🤩 我同朋友都忍唔住飲咗好多湯~🤤拉麵係用咗中等粗度嘅曲麵,掛湯力幾好,每一啖都沾到啲湯👍🏻配料方面除咗有入味嘅溏心蛋🥚同叉燒,仲有慢煮雞髀肉! 叉燒係薄切好大塊嗰種,食有肉香而且都易咬;慢煮雞髀肉非常之嫩滑,雞皮仲有燒到燶燶哋,食落帶點點焦香,但就唔係燒雞皮嗰種燒到脆口~•🥢 炸雞塊 $55真係差不多次次嚟到都會叫一份😛一份有4大件,炸衣又薄又脆,而且唔係脆到𠝹口/非常熱仔嗰種,真係外脆內嫩,超juicy!配埋蛋黄醬同檸檬汁,唔會太膩~不過今次食就比之前油啲啲🤏🏼

🥢 熟成醬油白湯SOBA 岩手南部鳥 $148
拉麵係用咗中等粗度嘅曲麵,掛湯力幾好,每一啖都沾到啲湯👍🏻
熟成醬油白湯SOBA 岩手南部鳥

🥢 炸雞塊 $55
熟成醬油白湯SOBA 岩手南部鳥
2023-10-15 1033 views
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈期間限定的熟成醬油雞白湯拉麵✨終於試到拉麵關注組經常出現的神虎拉麵🍜颱風小犬離開本港後的晚上到訪位於大角咀埃華街的神虎麵商店 7點左右到達等10分鐘左右便有位了 目測8點後唔洗等可以直入除了固定餐單外 每月都會有精選限定口味係我至愛既雞白湯😻!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜熟成醬油雞白湯拉麵 (8/10)等左快20分鐘既拉麵🍜表面保留少許雞白湯泡沫 湯頭第一口順滑creamy 鹹香雞湯中滲透出醬油香氣😳味道比較有層次感 同其他雞白湯味道唔同 幾特別的!拉麵用了幼身直麵 掛湯程度合格 不過口感就有啲軟腍😢如果係粗麵應該會更加索湯雞肉經過火炙入口有油香味 肉質則中規中矩而豚肉夠大塊 吸滿湯汁味道唔錯另外超級推薦加入七味粉!!湯底完全昇華了🤩先是鹹香雞油其後甘甜醬油最後有濃烈的辛辣味毫無違和感 湯底最有驚喜啊不過都有人推薦配飯 當日太飽留待下次再試𐂐 ⠜神虎精選 $135 (8/10)精選款肉類有腩肉 豚肉片 豚肉丸好適合選擇困難症人士男友鐘情豬骨湯底 純白色的湯底味道溫和不太油膩😳豬骨味夠濃烈 本身以為會好重口味腩肉好有份量 不過食曬成碗會好飽比較適合男生

期間限定的熟成醬油雞白湯拉麵✨

除了固定餐單外 每月都會有精選限定口味係我至愛既雞白湯😻!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜熟成醬油雞白湯拉麵 (8/10)

不過都有人推薦配飯 當日太飽留待下次再試

𐂐 ⠜神虎精選 $135 (8/10)
精選款肉類有腩肉 豚肉片 豚肉丸好適合選擇困難症人士
腩肉好有份量 不過食曬成碗會好飽比較適合男生
其次豚肉丸口感非彈牙 介乎手打肉丸的質感 不過我就一般般🙈

𐂐 ⠜炸雞
好多人推薦既炸雞都點左一份
每塊都超級大舊趁熱咬開外層好脆身😍好薄一啲都唔厚粉 雞肉都好嫩滑多汁加少量檸檬汁味蕾更加平衡
當日差唔多枱枱都有點炸物~真心出色

整體最欣賞係湯底2款都好味又夠濃厚雖然麵質有啲失望 另外炸雞都好值得一試🫰🏻
Ig @cheri_foodiary
📍  神虎麺商店🗓️ 23 August 2023今日去到大角咀嘅拉麵店,門面好有日本風,裝修亦都好靚,呢間鋪頭喺灣仔都有分店。🍴 炸雞塊 $55炸雞塊非常出色,外脆內嫩,亦好juicy多汁。一碟有四舊雞而每舊都大大件。🍴 神虎餃子 $45一碟有五件嘅餃子有少少脆同埋會爆汁,沾上酸酸地哋醬汁就啱啱好。🍴神虎沾麵 $122朋友食嘅沾麵,旁邊有一支醋比佢加落去,而湯亦都係可以任添。🍴 神虎精選 $135由於第一次食,朋友建議選擇精選,因為有多啲配料。好難得見到一隻糖心蛋咁上,仲有好少見嘅豬肉丸兩粒。最有特色相信係伊比利亞豬腩肉,炆得非常之好,食完亦唔會覺得太肥膩。不過湯非常濃,適合重口味人士。
📍  神虎麺商店
🗓️ 23 August 2023

🍴 炸雞塊 $55

🍴 神虎餃子 $45

神虎餃子

🍴神虎沾麵 $122
朋友食嘅沾麵,旁邊有一支醋比佢加落去,而湯亦都係可以任添。

神虎沾麵

🍴 神虎精選 $135
神虎精選

2023-08-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$240 (Dinner)
  • 炸雞塊
  • 神虎精選
2023-07-22 840 views
本來諗住去另一間人氣拉麵,點知今日休息,所以去咗試呢間神虎拉麵12:00去到,大把位選擇,店員示意隨便坐。我地一人一個拉麵,朋友叫左神虎精選,我就叫海老虎。精選同唔精選嘅分別,在於精選多啲配料。海老虎 - 湯底加左蝦同櫻花蝦,味道比較鮮,亦冇豚骨湯底咁油膩,所以湯底都可以飲埋。麵底都算唔錯,但係同區另一間蝦拉麵比較好食神虎精選 - 豬骨湯拉麵,人氣選擇,但係好油,唔太適合我哋,食完之後感覺好油膩,要飲番杯烏龍茶清清腸胃先得

12:00去到,大把位選擇,店員示意隨便坐。

2023-07-21
$150 (Lunch)
2023-06-12 742 views
特濃蜆湯拉麵蜆湯拉麵 要在香港品嚐到卻非易事因為淡湯底內裏滲透蜆香及味道需要心機與調配 淡妝的精緻度湯底淡色 淡淡地滲透出蜆貝的味道湯底本身很熱 容易散發貝類的香氣的確挺濃的 麵條採用日本的 類似扁麵型 麵條內有小麥粒 帶輕微麥香配搭清爽型湯頭 配合出舒服體驗配料有豐富的大粒蜆貝 每粒都飽滿加點蔥段 清新點青草香整體都以蜆香作主要 細心品嚐會感受到湯底清新有海鮮感

特濃蜆湯拉麵

配料有豐富的大粒蜆貝 每粒都飽滿
加點蔥段 清新點青草香

整體都以蜆香作主要 細心品嚐
會感受到湯底清新有海鮮感
📍大角咀新開拉麵店‼️· 濃郁蝦味噌🦐 -- 神虎麺商店🍜•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_大角咀#pigfoodiexhk_日本菜======================Bookmark咗呢間拉麵一段時間,不過灣仔分店經常都排長龍🤣前排見佢哋喺大角咀開咗分店就嚟試下😍------------------------------⭐️海老虎 $103 (4.3/5)拉麵湯底用咗蝦味噌調味~充滿鹹香😆加埋大量櫻花蝦更添鮮味🥰拉麵軟硬適中,都幾掛湯~叉燒正常發揮,最驚喜係豬肉丸,大粒juicy🤩------------------------------賣相:3.5/5味道:4.3/5性價比:3/5推介度:3.5/5------------------------------店舖資料名稱:神虎麺商店 地址:大角咀埃華街74號大同新邨大成樓地舖前往方法:奧運站A1出口
📍大角咀新開拉麵店‼️· 濃郁蝦味噌🦐 -- 神虎麺商店🍜

#pigfoodiexhk_大角咀
#pigfoodiexhk_日本菜
======================
⭐️海老虎 $103 (4.3/5)

賣相:3.5/5
地址:大角咀埃華街74號大同新邨大成樓地舖
前往方法:奧運站A1出口
  • 海老虎
2023-05-16 440 views
到神虎 吃赤虎 吃黑虎每次經過都排隊的一家拉麵店今天一個人都沒有所以 就這家了看了一下餐單就點菜因為選擇不多所以我們沒有困難朋友點了赤..呃..那在下唯有點黑吧還比較想吃赤的說再額外加份餃子拉麵即點即製作需要時間等待如果有朋友可以閒聊時間是可以的但如果一個人吃這段等待的時間確實有點慢長廚師們的組織力和合拍性都能加強等待期間發現有點帥的濕紙巾是黑色和藍色的最讚的地方是吃完整餐飯紙巾還是濕的👍🏻先來的是餃子🥟在下個人好久沒吃這東西了有期待的感覺塞滿滿的餡有著一定的魅力如能煎得更脆更香會更引人入勝不過或許要等更久的時間了吃過餃子後拉麵也接著來熱辣辣的好開心看到朋友一口接一口在下果然是貓舌再過一陣子在下的好消息到了就是赤虎太辣朋友吃不到🤣樂意交換黑虎比想像中清淡本來是以為超油膩的所以吃下去還滿放心只是黑蒜油的味道好像不太出或許是在下最近沒味覺的關係吧..叉燒肉質夠實在不知不覺間加添了飽肚感裡面還有兩三粒肉丸不知道是什麼肉來的口感相比之下較為鬆散適合在下這種無牙力的人吃😆赤虎有辛辣的刺激對於不太怕辣的在下卻是覺得它有點咸所以要襯它還熱快點KO更幸好的是這碗比黑虎沒那麼燙在下可以大啖點吃下總結是等
到神虎 吃赤虎 吃黑虎
每次經過都排隊的一家拉麵店
今天一個人都沒有
所以 就這家了
看了一下餐單就點菜
因為選擇不多
所以我們沒有困難
朋友點了赤..呃..
那在下唯有點黑吧

黑虎比想像中清淡
本來是以為超油膩的
所以吃下去還滿放心
只是黑蒜油的味道好像不太出
或許是在下最近沒味覺的關係吧..
叉燒肉質夠實

份量充足飽肚
類似的小店失了氣氛確實有點可惜
小店只收現金 光顧者請準備
2023-04-16 528 views
突然想吃拉麵,大角咀另一家人氣拉麵店經常大排長龍,所以沒有辦法去試了。這一家拉麵店雖然是香港人師傅,但它的叉燒跟豬骨湯底都非常有驚喜,推薦大家去試👍🏻🍜神虎 $103豬骨湯底,有兩片叉燒,一隻糖心蛋,兩粒豬肉丸。麵質有咬口,但未算偏硬質地,幾岩我口味。豬骨湯味非常濃郁,湯底仲會見到少少豬骨髓。同行朋友係成碗湯底飲哂,癲😂叉燒唔乾唔柴,亦唔算太薄,好食👍🏻糖心蛋做得岩岩好。豬肉丸好特別,喺其他拉麵店無見過,入仲有軟骨,有口感。------------------------------🌟回頭指數:8/10📍地址: 神虎麺商店 (大角咀)大角咀埃華街74號大同新邨大成樓地舖

🍜神虎 $103
豬骨湯底,有兩片叉燒,一隻糖心蛋,兩粒豬肉丸。
麵質有咬口,但未算偏硬質地,幾岩我口味。
叉燒唔乾唔柴,亦唔算太薄,好食👍🏻

🌟回頭指數:8/10

📍地址: 神虎麺商店 (大角咀)
大角咀埃華街74號大同新邨大成樓地舖

2023-03-29 409 views
超棒的拉麵在「神虎」很久前食過今晚途經再次品嘗,味道依舊水準保持👍!🥢麵條爽滑彈牙有嚼勁,湯頭濃郁味道豐富。叉燒二大片入味稔滑口感不錯👍。🥢王道小食炸雞無得彈,皮脆肉嫩汁豐滋味無窮。🥢必食餃子超有驚喜👏價錢大眾化✌🏼🤣
超棒的拉麵在「神虎」
很久前食過今晚途經再次品嘗,味道依舊水準保持👍!
🥢麵條爽滑彈牙有嚼勁,湯頭濃郁味道豐富。
叉燒二大片入味稔滑口感不錯👍。

🥢王道小食炸雞無得彈,皮脆肉嫩汁豐滋味無窮。

🥢必食餃子超有驚喜👏

價錢大眾化✌🏼🤣

2023-03-28
$150 (Dinner)
2023-03-23 313 views
先前在灣仔店的時候,吃過一次。印象中挺好吃,但除了那兩顆肉丸以外,沒有留下什麼記憶點。有天在家中發呆的時候,室友衝過來跟我說吃了好味的醬油湯底拉麵。她跟我說可以和奇蹟相比,當她說出神虎的時候,我可是想了很久才記起。醬油清湯,真的不容易做。醬油這東西自帶的鹹味,很容易就蓋過其他食材的味道。記得中學的時候吃過,比出前一丁還要難吃的醬油湯拉麵。可是做得好的話,醬油融入了湯底,讓原本食材的甜味更突出,能夠將湯底的層次提升。神虎的湯底是真的出色,是有層次的豐富口感,屬於少數吃了具日本職人精神的店家。在拍攝麵的時候,一直傳來一個蒜油的香味,吃的時候發現應該還有豬油。油潤的口感、醬油的鮮味和蔬菜的甜香。本來正在驚嘆口味豐富多變,發現了一點辛香的餘韻。師傅,真有你的,很有心思嘛。麵底沒有甚麼特別,只可說口感合理。配搭了葱絲和菠菜段,挺新鮮。叉燒吃起來比眼見的為佳,適當的調味、口感不柴。溏心蛋中上水平,蛋黃部分也醃得入味。總的來說,去神虎吃醬油湯啊,那是讓人難忘的出色湯底!(星期一至五大角咀店限定供應)美味的醬油湯拉麵:$88
醬油湯拉麵

美味的醬油湯拉麵:$88

醬油湯拉麵
2023-03-20 254 views
呢間日本既過港龍係香港有兩間分店,分別係灣仔同大角咀;呢日就黎到大角咀分店試下。店鋪係開放式廚房,可以睇到師傅製作每一碗拉麵。神虎拉麵 $103呢個係店鋪既招牌拉麵,湯底係超濃既豚骨湯,但又唔會話好咸;拉麵配料有溏心蛋,日式薄切叉燒,仲有好特別既手打豬肉丸,呢樣係其他拉麵係未見過。拉麵係幼身既拉麵,但又唔會煮到好淋;呢碗麵有日本食既拉麵水準!辛辣大荳芽菜 $15呢個小食係中意食辣既必叫,芽菜好爽口,辣辣地做前菜既小食好開胃;另外,拉麵黎到之後將芽菜加落碗湯,湯底會有少少辣味,又係另一種口感。

神虎拉麵 $103

辛辣大荳芽菜 $15