2017-01-21
觀塘的「鴻師傅」或許無人知,但其實這卻是名店「阿鴻小吃」的快餐副線,但兩者的菜單其實分別頗大。第一次來是它剛開張時。那天該店差不多關門前往之,叫了個蝦乾肉餅套餐,唔錯,肉餅幾有質感,但考慮埋價錢不算值專門去吃,反而個蕃茄薯仔湯好濃,可能我是當日最後一個客,當日睇場的老闆鴻師傅請我飲多碗。此外,我仲叫個素鵝,味道倒跟阿鴻小吃的差不多。真正吸引我再來的是一味咖喱牛腩腸粉。廣州可以食到柱侯牛腩腸粉,反而香港很少人做。所以發現鴻師傅有相似的東西時我便特別上心。這裏的牛腩其實可以再軟身一點,但亦不算難咬,反而最欣賞它用布拉腸,此物可更索咖哩汁。而咖喱膽挺不錯,唯偏向港式做法,香味不夠澳門咖哩。由於此店偏貴,性價比唔高,唔會話特別推介,但純粹為了呢個六十幾蚊的咖哩牛腩腸,倒可令我間中食番幾次。
真正吸引我再來的是一味咖喱牛腩腸粉。