2020-04-12
每次去旺角總是又亂又倦,人多車多空氣差;今天辦完公事回程中,在彌敦道另一方向,見到有間【深宵食堂】的小店,遠看以為是咖啡店,走近卻發現原來是串燒店,正好未吃晚飯,天色瞬間即時進入一片漆黑的狀態,就決定坐下來吃一點什麼Ladder Dundas 3樓-【深宵食堂】一出電梯就係餐廳,整體不是太大,但環境舒服,暖暖燈光,天花和牆身都有櫻花裝飾,日本風味都濃厚而且餐廳都好乖,枱同枱之間都闊落呢。食得開心又放心。Menu簡單,因為都係寫紙仔,串燒為主。👉🏻脆炸日本大腸 $32上枱時比想像中小了一點,但呢個薄片脆炸大腸,真係好好食,香口口感不再講,外脆內嫰邊咬邊漏汁,韌性十足,食得到是去除異味黏液了,絕對要試試呀。👉🏻大蔥雞肉串 $32兩面都金黃色,主角不是雞肉,而是大蔥經過醬燒的大蔥不單不會有辛辣,而且甜甜的超好吃! 粗壯的大蔥加雞肉嫩嫩,特別美味。👉🏻蒜片一口牛粒 $68多人覺得是牛粒,因為蒜片極其量也只是用來提味而已。豈料我漸漸發現,原來很多人都跟自己一樣,在牛粒還有大半碟的時候,碟上的蒜片已經清晒啦。牛柳粒香氣逼人,色澤紅色,有光澤,肉質有彈性,肉汁豐富,很好下飯👉🏻和風牛肉餅 $32愛和
Menu簡單,因為都係寫紙仔,串燒為主。
👉🏻脆炸日本大腸 $32
👉🏻大蔥雞肉串 $32
👉🏻蒜片一口牛粒 $68
👉🏻和風牛肉餅 $32
愛和風料理,但「和風牛肉餅」第一次吃味道比較奇特,別把他當成牛肉餅接受度會好一些。熟悉的感觉,熟悉的味道!因為好似藉蓉餅咁。岩岩炸起熱辣辣,外層炸到金黃酥脆,內裡鮮味Juicy,味道滿有肉香,調味到家。
👉🏻吉列廣島蠔 $38
用上日本廣島蠔,炸至外脆內軟亦都炸至金黃。成隻肥美、飽滿,肉質鮮甜嘅廣島蠔係味而家當緊造喇?點解咁正?
👉🏻黑松露炒烏冬 $58
黑松露炒烏冬,黑松露的味道濃郁,只要少量就能飄香,食完一段時間,濃濃黑松露嘅味道仍然存留在口內🤤令烏冬吃起來更加惹味。
👉🏻大阪燒 $42
份量都是比想像中小了一點,簡單的材料就能輕鬆變出好吃的大阪燒,隨意把喜歡的東西烤來吃,其實是不太講究的東西。
但呢度嘅大阪燒有屬於自己的味道,挺喜歡的,蔬菜、肉類、粉漿煎成餅,香口到不得了。
👉🏻牛油燒番薯 $28
牛油燒番薯是一道美味甜品,睇落去平平無奇,但燒完之後蕃薯外層脆卜卜的,牛油溶左落蕃薯到好香呢,顏色漂亮,發出燒焦氣味。真心好好食~
👉🏻巨風提子梳打 $38
除了擁有提子味之外, 亦獨有類似小時候吹波膠的味道, 無核多汁,提子味道較為分明,有層次,道唔會太甜,清涼又解渴。
難得Friday兩個打工仔落嚟飲番杯食番幾串串燒,忘卻現時疫情嘅煩惱,開懷共聚一吓。都覺得好恩慰,食完快快手帶返個口罩就回家去了。
窩心一提,呢度仲送口罩比我地,真係又食又拎,咁有良心嘅餐廳好值得支持一下呢。