2010-06-29 7 views
睇雜誌話K11開左間手袋舖 + PASTRY cross over, 手袋,我所欲也;macaron亦我所欲也,所以放工專登貢去睇下。入去間舖,手袋,望左兩眼就無乜興趣了。 其中幾個手袋用膠水黏左五顏六色既macaron上去,寫住display only,睇落好靚,幾得意;但係d macaron 俾人郁到碎晒,扁晒,有d怪。macaron放在一列display柜,服務既姐姐好溫柔咁俾我試不同口味的macaron,但係佢地切到好碎,用手拿起來碎晒,有d尷尬。chocoron既idea好好,colourful又beautiful,$14蚊一粒,好似細左少少,但都買左三粒試下。我買左一粒朱古力、一粒strawberry、一粒芝麻味既macaron,又買左一粒熱情果既chocoron,六十蚊左右。第一口先食粒sesame(我最鍾意既味道),一食,真係唔掂!香港既macaron我差不多間間都食過,叫做半個達人啦,呢間cheche既macaron肯定好唔新鮮,一口咬落去係碎晒既。同真正大師整既macaron輕中帶重,軟中帶靭既感覺完全唔同;filling少,好似食餅干咁!士多啤梨叫做ok,但都係一

入去間舖,手袋,望左兩眼就無乜興趣了。

士多啤梨叫做ok,但都係一般。粒chocoron真係唔得,朱古力得個甜字,無味,唔多掂。

同樣係k11內,都係paul lafayette 好食d,至少係有誠意既製作。

或者咁講,如果你係食開呢類pastry snack,你一定唔會鍾意。
如果你見到d packing或presentation得意而去買,咁你都係食包裝算喇。

我諗我就無乜可能有下次。